Мобилно меню

2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (67 Votes)

711Старозагорска св. митрополия разпространи становище по повод твърденията и критиките, че е наградила руската посланичка у нас Е. Митрофанова и по този начин е изразила подкрепа за войната в Украйна. В становището, публикувано на официалната страница на митрополията, се казва, че наградени са били само трима души и това са президентът Румен Радев, Симеон Втори Сакскобургготски и проф. Мария Нейкова, която по времето, когато храм-паметникът на Шипка е върнат на Църквата, е била областен управител.

Всички останали гости, включително и посланик Митрофанова, са получили плакети, които са протоколни, заради участието им в тържествата.

От Старозагорска митрополия отхвърлят обвиненията, че подкрепят войната в Украйна и дават за пример украинските свещенослужители, намерили прием и грижа в границите на епархията.

В специално изявление от митрополията изразяват несъгласие с материала в „Двери“, озаглавен „Какво послание изпратиха тържествата в Шипка“. Според митрополията основната мисия на Църквата е да обединява чрез молитвата и богослужението, а не да разделя. Това е била причината митрополията да не отмени тържествата в Шипка, но да ги проведе, като покани всички, които пожелаят да се включат в празника.

Ето и целия текст на двете изказвания:

„По повод появила се информация в медиите, че посланикът на Русия Нейно Превъзходителство Елеонора Митрофанова е била наградена по време на божествената света литургия на 25 септември т.г. в храм-паметника „Рождество Христово“ с църковно отличие, Старозагорска света митрополия пояснява, че такова е орденът „Св. апостол Карп“, който се връчва за особени заслуги към Старозагорска епархия. С него бяха наградени президентът на Република България Румен Радев, Н. В. Симеон Сакскобургготски и проф. Мария Нейкова. Останалите плакети и грамоти са юбилейни (протоколни) и се връчват единствено и само за участие в тържествата по повод 120 години от освещаването на храм-паметника „Рождество Христово“, като не изразяват позиция по повод актуалните събития в целия свят. Доказателство за това са широко отворените врати за украинските свещенослужители, които от няколко месеца участват активно в църковния живот на Старозагорска епархия, сред който е и тридневната програма. Държим да отбележим, че сред поканените бяха представители на всички държави, чиито воини са загинали по време на Шипченската отбрана. В петък (23 септември) участник в откриването на тържествата беше делегация от Сърбия, която Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отличи със същия плакет. Представителите на Финландия и Полша изразиха благодарността си, но по уважителни причини не се включиха в честванията. Посолството на Украйна в Република България не отговори на поканата“.

По отношение на материала в „Двери“ от митрополията заявяват:

„Обвиненията към Старозагорска света митрополия в „подкрепа и одобрение“ на военни действия където и да е по света са в думи кратки напълно лишени от всякакъв смисъл, напълно безпочвени и някак истински безполезни за вярващия човек. Колкото и да не се иска на някои, църквата е автентична само и единствено, когато е молеща се църква и то молеща се за всички. Църквата има задължението да обединява и помирява, защото тя е „тялото Христово“, тя няма друг начин на битие.

Говорите за „съработничество, свобода и любов към другия“, с пренебрегване на историческите факти, с омраза и разделение ли ще го постигнем? Ние правим това, за което сме призвани, молим се за всички, молим се да се възцари мирът и подаваме ръка на всеки, търсим общението с всички без страх. В този ред на мисли Старозагорска света митрополия изпрати покани за честванията до посланиците на всички страни, чиито воини са паднали за освобождението на България.

Държа да отбележа, че на тържествата бяха поканени посолствата на Полша, Сърбия, Русия, Румъния, Украйна и Финландия, като сръбската делегация посети научната конференция, а руската делегация присъства на светата богослужба. Посолствата на Финландия и Полша се извиниха, че имат ангажименти извън страната, а украинското посолство не отговори.

За пореден път отбелязваме, че наградените на това тържество бяха Президентът на Република България, г-н Румен Радев, който при благовремие ще получи своя орден в Старозагорска света митрополия, Негово Величество цар Симеон Втори, който с акт на Министерския съвет върна храм-паметника и Шипченската света обител на Българската православна църква – Българска патриаршия, и на проф. Мария Нейкова, тогавашен областен управител на област Стара Загора.

Всички други бяха отличени с плакети за участие в тържествата.

Най-важното обаче е неразбирането на същността на църковното съзнание, което е наднационално, надполитическо и надвремево. Забравя се неговата есхатологична насоченост, чийто фундамент е „всеопрощаващата Христова любов“. Това неразбиране винаги носи горчиви плодове и продължава печалната още от Едем последователност на непослушание-удоволствие-страдание – именно нея прекъсна Христос.

Да виждаме зло в желанието на Църквата да живее според собствената си идентичност е тъжно, именно затова ръководството на Старозагорска света митрополия реши тържествата да не бъдат отменени, а да почетем подобаващо значимата 120-годишнина от освещаването на този величествен храм в присъствието на всички решили да се включат в радостта“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8cfuq 

Разпространяване на статията: