Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

Julia STANKOVA Marta i Maria 60x90cmНа 4 октомври от 18 ч. галерия „Париж“ в София отново отваря вратите си за изложбата на художника-богослов Юлия Станкова под името „Жените в Библията“. Ще бъдат показани тринадесет платна, като пет от тях предават събития от Стария Завет, а осем – от Новия Завет.

Юлия Станкова е добре познат автор както на българската, така и на чуждестранната публика с нейните творчески интерпретации на библейски текстове, чрез които създава нов тип иконография. Авторката подхожда с вътрешна смелост, богословска и художествена грамотност, когато представя на съвременния човек една далечна за него реалност. Юлия успява да извлече квинтесенцията на даденото библейско събитие и да го претвори в картина, която вълнува човешката душа. 

„Жените в Библията“ е малко засягана тема и изложбата далеч не претендира за изчерпателност, тъй като това е необятно поле за изследване. Ето какво споделя самата Юлия Станкова по повод изложбата: „Жената в Библията извървява духовен път от Стария до Новия Завет. Старозаветната жена е по-първична, разтърсвана от силни страсти, не винаги последователна в мислите и действията си. Нейната душевна разлюляност често я води към трагична участ. Новозаветната жена има привилегията да следва Христос или да бъде изцелена от Него. За разлика от своята бушуваща, силна, неспокойна и често ослепително красива предшественичка, тя е омиротворена, ангелоподобна, обгърната от вътрешно сияние, което надделява над видимите ѝ черти. Никъде в евангелския текст няма да срещнем описание на нейната външност, нито какъвто и да било художествен коментар. Библейският писател просто изрежда фактите и ни оставя сами да „нарисуваме“ във въображението си нейния портрет. И ние моделираме, всеки според способностите си, най-нежното лице, за да изразим чрез него възхищението си от чудното преобразяване на женската душа, когато тя екстремно разцъфтява, окъпана в благодатната близост на Христос“.

В картините от изложбата зрителят ще се срещне със сестрите на Лазар – Марта и Мария, със самарянката, с кръвоточивата, с прелюбодейката, с Мария Магдалина, но и ще се запознае с по-малко познатите Йезавел, както и с кротката, любяща жена на Товит – Сара. Жената на Лот ще предизвика съчувствие, а усмивката на Сарра ще ни напомни да вярваме в Бога, „защото невъзможното за човеците е възможно за Бога“ (Лука 18:27). Бесовете на Мария Магдалина ще ни покажат, че и ние страдаме от същите страсти и пороци, за които да се молим за изцеление, а „Спасяването на прелюбодейката“ ще ни припомни да не осъждаме, а да се вгледаме първо в себе си. И всички тези библейски тълкувания в образи ще ни притеглят там, за където душата невидимо копнее – царството Божие. „Царството Божие вътре във вас е“ (Лука 17:21). Но за да го открием, ще трябва да разместим пластовете, нали?


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8cfrd 

Разпространяване на статията: