Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (71 Votes)

ROMINAВ началото на ноември т. г. Неделното училище при храм „Света Троица“ в Стара Загора започна благотворителна кампания в помощ на деветгодишната Ромина (тук). Организаторите на инициативата съобщават, че за месец и половина в касичката на Рождественския благотворителен базар, организиран от Неделното училище и Ателието по иконопис към храм „Света Троица“ – Стара Загора са събрани 4643 лв. и 48 ст. Те ще бъдат използвани за лечението на тежкоболната деветгодишна Ромина Дичева, която се нуждае от спешна трансплантация на костен мозък в Германия.

Добротворното начинание намери съмишленици в цялата страна. Първи откликнаха от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, като поръчаха сто коледни картички и обособиха в сградата на факултета кутия за дарения. Към инициативата се присъединиха и от ЦСОП – Стара Загора; ДГ „Незабравка“ – с. Хан Аспарухово; блог „Картичкофурии“, както и мнозина приятели на децата от енорията. Благотворителната кауза получи медийна подкрепа от Фондация „Дякония и мисия“ и от сайта „Двери на Православието“.

Благотворителната касичка на базара, поставена в храм „Света Троица“, се препълни още в началото на месеца. Наложи се събраните средства да бъдат отчетени на два пъти – на 7 и на 29 декември. В комисията за отваряне на касичките участваха свещ. ик. Евгений Димитров – предстоятел на храма, Илиана Димова – учител в Неделното училище, и Деяна Йончева – майка на Ромина Дичева.

Банковата сметка в помощ на Ромина беше отпечатана върху всяка от подготвените за базара картички, беше разпространена и чрез медийните публикации. Ето защо приходите от благотворителната инициатива не се изчерпват със събраните в касичката средства. Вероятно не са малко хората, купили или получили картичка в рамките на кампанията, които са превели пари по сметката за лечението. Такива със сигурност има. Един от дарителите например е превел сумата от 500 лв., но желае жестът му да остане анонимен.

В момента Ромина се възстановява след петата химиотерапия и при първа възможност ще замине за трансплантацията в Германия. „Благодаря от сърце на хората, които ни помагат – каза майката на Ромина. – Нека за всички тях Новата година да е богата на здраве, любов и топлота!“.

От Църковното настоятелство при храм „Света Троица“ – Стара Загора, благодарят на всички деца, енориаши, приятели и съмишленици на каузата, на дарителите от цялата страна и на тези, които дадоха гласност на кампанията. И благопожелателно припомнят думите от Св. Писание: „Един раздава щедро, и още му се прибавя; а друг извън мярка е пестелив, и пак си е беден. Добротворната душа ще бъде наситена, и който напоява другите, и той сам ще бъде напоен“ (Прит. 11:24-25).

Източник: svetatroitsa-stz.com


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8hr9w 

Разпространяване на статията: