Мобилно меню

4.9111111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (45 Votes)

2021 12 25 11 06 58Негово Светейшество Българският патриарх Неофит оглави празничното богослужение на Бъдни вечер в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

В съслужение с него бяха епископите Белоградчишки Поликарп, викарий на Софийския митрополит, и Браницки Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, духовници от епархията, както и представителите на Руската и Румънската православна църква у нас.

 2021 12 25 10 37 28В словото си в навечерието на Рождество Христово Негово Светейшество насочи вниманието на богомолците към тайната на Боговъплъщението и неговите плодове за човечеството. Патриархът призова християните: „Да бъдем достойни за това велико Божие благодеяние и щедър дар на божествената любов. Да подражаваме на Божието човеколюбие и Божията милост, като се стараем да следваме примера на Христа Спасителя, Който идва сред нас с божествено смирение, Който „… не дойде, за да Му служат, но да послужи“ (Мат. 20:28). С живота Си като Богочовек, Той ни посочи пътя на светлината, мира и любовта, на себеотдаването, саможертвата и добротворството. Завеща ни спасителния път, очаквайки от нас неотклонно да го следваме, осъществявайки Божия образ, по който сме сътворени“.

2021 12 25 11 06 20Негово Светейшество акцентира върху ролята на всеки вярващ човек – в живота му да покълне и даде плод семето на спасението, посято от мига на Боговъплъщението. Тези плодове ще са в нашите думи и дела, в живота ни според завещания от Иисус Христос вечен и неизменен образец.

„Този свят ще познае, че сме чеда Божии, които обичаме Бога и следваме Неговите повели. Само подражавайки на Господа, ще бъдем достойни и да Го посрещнем със светла радост в деня на Неговото пресветло Рождество“.

На празничното богослужение в Патриаршеската катедрала присъства и министър-председателят Кирил Петков, заедно със семейството си. В края г-н Петков се срещна с Негово Светейшество и получи неговото благословение.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8hdx8 

Разпространяване на статията: