Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

354a615e7c9dca8b2a8fcb8a28b015aeДнес честваме паметта на св. Наум Охридски Чудотворец. На 23 декември 910 г. завършва земният път на славянския просветител, ученик на св. братя Кирил и Методий. Той е погребан в основания от него манастир на брега на Охридското езеро.

Църковните песнопения прославят св. Наум като просветител на българите, който, като ярък светилник, прогонва мрака на езичеството сред народа ни:

Тропар: Оставил света, ти се привърза към Христос, разпна плътта си и живя по дух, всеблажени Науме, потруди се да се подвизаваш по примера на апостолите и приведе към вярата безчислено множество българи, затова с твоите молитви избавяй ни от изкушения.

Кондак: Всепочитаната памет на твоите светли подвизи засия пред всички като ярко слънце и просвещава лицата на тези, които те възпяват, като прогонва бесовете и всички недъзи, затова се събрахме и с любов предано те възхваляваме.

Икос: Яви се днес нашият отец Наум, голям застъпник и ярък светилник, дойдете да се съберем, множество българи, да се зарадваме за него, защото той просвети всички нас и прогони мрака на заблудата; той тръгна по стъпките на Христос и се отдаде като благоприятна жертва, а сега предлага на всички вярващи установения духовен празник на своята дивна памет, която всички с любов предано възхваляваме.

Текстовете са преведени на български от проф. Иван Желев Димитров.

Още по темата:

Песнопения в чест на св. Наум Охридски

Акатистът на св. Наум достъпен на български в „Двери“

Снимка: Стефка Борисова


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8h843 

Разпространяване на статията: