Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

2019 12 23 1826На 23 декември се чества паметта на преподобния наш отец Наум Охридски Чудотворец, славянобългарски просветител. Един от видните ученици на св. Константин-Кирил и Методий, той се е трудил първо в Преслав, докато св. Климент е бил пратен в югозападните български земи. Когато обаче последният е бил ръкоположен за епископ, преп. Наум е изпратен на неговото място като учител и книжовник в същия край. Упокоил се е на днешния ден през 910 г. и е погребан в храма на манастира „Св. Наум“ на източния бряг на Охридското езеро. Паметта му се отбелязва и на 20 юни.

За да го почетем, нека се помолим с думите на някои от песнопенията в неговата служба:

„Богосветлата звезда, светилника на България и поборника за вярата, божествения Наум да възхвалим, вярващи, защото той получи от Самия Бог венеца на нетлението, радва се заедно с ангелите и се моли да се спасят душите ни“ (литийна стихира от вечерната).

„Радвай се, светилник за българите, пример за усъвършенствалите се с пост монашестващи, правило за благочестивото предание, небе, което възвестява славата на Христос – Царя на всичко, око на незаспиващото бдение, от край до край изпълнил всичко с божествената проповед, освободил всички от примката на гибелното за душата, воин, въоръжил се срещу измъчващите ни врагове с оръжието на Христос, Който дарява на всички велика милост“ (стиховна стихира от вечерната).

„Бидейки премъдър от млада възраст, ти си се подчинил на Христовото иго, отче, което никак не е тежко, но е пълно с чест; станал сътрудник на божествения Климент и заедно с него облагородявал сърцата на българите, ти си преминал към кончината на твоя живот, където няма трудове, и непрестанно събираш наградите за своите дейности; всеблажени преподобни, моли Христос Бог да дарува прошка на греховете на всички, които с обич празнуват твоята свята памет“ (слава на седалния след полиелея на утринната).

„По дълг почита твоята памет българската земя, Науме, защото ти си неин водач към светлината заедно с божествения Климент и чудотвореца Горазд, и мъдрия свещенотаинник Ангеларий; спасявайте я с вашите молитви!“ (тропар от Песен 9 на канона на утринната).

„Оставил си света и си се привързал към Христос, всеблажени Науме, разпнал си плътта си и си живял според Духа, старал си се да се подвизаваш по апостолски и си уловил за вярата безчетните български множества, затова с твоите молитви избави ни от изкушения“ (отпустителен тропар).


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhy9h 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]