Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (54 Votes)

2019 12 23 1826На 23 декември се чества паметта на преподобния наш отец Наум Охридски Чудотворец, славянобългарски просветител. Един от видните ученици на св. Константин-Кирил и Методий, той се е трудил първо в Преслав, докато св. Климент е бил пратен в югозападните български земи. Когато обаче последният е бил ръкоположен за епископ, преп. Наум е изпратен на неговото място като учител и книжовник в същия край. Упокоил се е на днешния ден през 910 г. и е погребан в храма на манастира „Св. Наум“ на източния бряг на Охридското езеро. Паметта му се отбелязва и на 20 юни.

За да го почетем, нека се помолим с думите на някои от песнопенията в неговата служба:

Вечерна, литийна стихира, глас 2: Богосветлата звезда, светилника на България и поборника за вярата, божествения Наум да възхвалим, вярващи, защото той получи от Самия Бог венеца на нетлението, радва се заедно с ангелите и се моли да се спасят душите ни.

Стиховна стихира, глас 5, подобен Радуйся постнических: Радвай се, светилник за българите, пример за усъвършенствалите се с пост монашестващи, правило за благочестивото предание, небе, което възвестява славата на Христос – Царя на всичко, око на незаспиващото бдение, от край до край изпълнил всичко с божествената проповед, освободил всички от примката на гибелното за душата, воин, въоръжил се срещу измъчващите ни врагове с оръжието на Христос, Който дарява на всички велика милост.

Утринна, слава на седалния след полиелея, глас 8, подобен Премудрост и Слово: Бидейки премъдър от млада възраст, ти си се подчинил на Христовото иго, отче, което никак не е тежко, но е пълно с чест; станал сътрудник на божествения Климент и заедно с него облагородявал сърцата на българите, ти си преминал към кончината на твоя живот, където няма трудове, и непрестанно събираш наградите за своите дейности; всеблажени преподобни, моли Христос Бог да дарува прошка на греховете на всички, които с обич празнуват твоята свята памет.

Канон, кондак, глас 3, подобен Дева днес: Всепочитаната памет на твоите светли подвизи засия пред всички като ярко слънце и просвещава лицата на тези, които те възпяват, като прогонва бесовете и всички недъзи, затова се събрахме и с любов предано те възхваляваме.

Икос: Яви се днес нашият отец Наум, голям застъпник и ярък светилник, дойдете да се съберем, множество българи, да се зарадваме за него, защото той просвети всички нас и прогони мрака на заблудата; той тръгна по стъпките на Христос и се отдаде като благоприятна жертва, а сега предлага на всички вярващи установения духовен празник на своята дивна памет, която всички с любов предано възхваляваме.

Тропар от песен 9 на канона: По дълг почита твоята памет българската земя, Науме, защото ти си неин водач към светлината заедно с божествения Климент и чудотвореца Горазд, и мъдрия свещенотаинник Ангеларий; спасявайте я с вашите молитви!

Отпустителен тропар, глас 4: Оставил света, ти се привърза към Христос, разпна плътта си и живя по дух, всеблажени Науме, потруди се да се подвизаваш по примера на апостолите и приведе към вярата безчислено множество българи, затова с твоите молитви избавяй ни от изкушения.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhy9h 

Разпространяване на статията: