Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

2021 10 25 09 56 26Днес, 25 октомври, в 4 ч. сутринта на 91-годишна възраст е починал ставрофорен иконом Цанко Тотев, дългогодишен енорийски свещеник в с. Горни Лозен, Софийска епархия.

Отец Цанко от младини е ревностен християнин, но става свещеник в зряла възраст. Роден е на 2 април 1930 г. Ръкоположен е за свещеник от покойния софийски викарий, Левкийски епископ Партений на 3 май 1981 г. в манастира „Седемте престола“. Като свещеник завършва Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София. Дълги години о. Цанко служи като ефимерий в Драгалевския манастир на Витоша. По-късно се прибира в енорията на своето село. През 1997 г., на 29 юни, Петровден, Негово Светейшество Българският патриарх Максим го отличава с офикията протойерей. Въпреки напредналата си възраст о. Цанко не спира да работи, включително и физически, за завършването на строежа на новия голям храм в центъра на селото, посветен на св. Атанасий Александрийски Велики и св. цар Борис. По негово настояване и под неговите грижи са построени няколко параклиса в и около селото. Тази година о. Цанко отбеляза 41 години свещеническо служение.

В словото си за своята 90-годишнина, чествана миналата година, о. Цанко казва: „Непрестанно да се молим на Бога и винаги да се надяваме, че всякакви Божии моления от човека, които излизат от неговото сърце, достигат до Бога, когато те са придружени с пост, молитва, разкаяние и изповед, Тогава вярвайте, че те достигат до Него и грешните човеци, от които пръв съм аз, ще бъдат спасени, ще бъдат помилвани…“.

Синът на о. Цанко, Асен Цанков Тотев, също е свещеник. Той завърши Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ на гара Черепиш, а след това и Московската духовна академия. Ожени се в Москва и беше ръкоположен за свещеник от Московския патриарх с името Арсений, като сега е предстоятел на възстановен стар храм на 200 м. от Кремъл.

Дъщерята на о. Цанко беше съпруга на свещеник, вече покойник.

От Софийска митрополия съобщават, че опелото на о. Цанко ще бъде извършено на 27 октомври, сряда, както следва:

8:30 ч. – Поклонение за всички желаещи да се простят с о. Цанко в храм „Св. Атанасий“, с. Горни Лозен

9:00 ч. – Заупокойна архиерейска св. Литургия в храм „Св. Атанасий“, с. Горни Лозен

11:30 ч. – Опело на о. Цанко с лития до стария храм „Св. Николай Чудотворец“ при гробищата на селото

13:00 ч. – Заупокойна молитва с полагане в храм „Св. Николай Чудотворец“, с. Горни Лозен.

О. Цанко беше много обичан и почитан не само от своите енориаши, но и от вярващите в столицата, а и далеч извън нея. Стотици вярващи се изповядваха при него, а с негово изповедно свидетелство бяха ръкоположени десетки свещеници в епархията. Отдаденият на служението си пастир привличаше хората със своята вяра и неуморно служение.

Бог да го прости!

Снимката е от честването на 90-годишнината на о. Цанко в новия храм „Св. Атанасий “ в с. Лозен


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/844wh 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]