Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (20 Votes)

2021 10 25 15 42 47С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в София ще се проведат църковни тържества, посветени на 700-годишнината от успението на св. крал Стефан Милутин, чийто мощи се покоят в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“. Честванията се организират от Софийска митрополия съвместно с посолството на Република Сърбия у нас и митрополитския катедрален храм „Св. великомъченица Неделя“.

Тържествата за паметната годишнина ще започнат още на 27 октомври от 16 ч. с посрещане и освещаване на икона на св. крал Стефан Милутин в храм „Св. Неделя“. Иконата е дар от благочестиви християни от Сърбия за столичния митрополитски храм, където се намира нетленното тяло на светия крал, за вечен спомен и залог на единението и любовта между двата съседски народа.

2021 10 25 16 33 57Свещеното изображение беше предадено на Белоградчишки еп. Поликарп на 16 октомври на българо-сръбската граница от Горан Ристович, дарител на иконата и майстор на сребърната рамка и обков. Заедно с еп. Поликарп иконата посрещнаха прот. Петър Славов от храм „Св. Неделя“ и г-жа Лидия Банкова, зам.-кмет на Община Драгоман.

Иконата е осветена на 15 октомври от о. Даниил, игумен на Банския манастир, където е бил погребан св. крал Стефан. От св. обител изпращат за България и ковчеже с камък от гроба на светеца.

2021 10 25 16 53 02Още едно свещено изображение на св. крал Стефан е изпратено от Сърбия за София. То е дарение за столичната църква „Св. Димитър“ в кв. „Хаджи Димитър“, която утре чества храмовия си празник.

На  28 октомври от 18 ч. ще се проведе тържествен концерт от църковни песнопения в изпълнение на мъжкия четиригласен хор на митрополитския храм „Св. Неделя“.

На 29 октомври от 9 ч. ще бъде отслужена архиерейска св. Литургия с чина на преобличане и лития на св. крал Стефан Милутин.

Същия ден вечерта от 17:30 ч. ще има архиерейска вечерна с петохлебие в чест на светеца.

На 30 октомври от 9 ч. ще бъда отслужена архиерейска св. Литургия в митрополитския храм на София.

На 2 ноември от 10 ч. ще се проведе свещеническа конференция в залата на Софийска митрополия в чест и прослава на св. крал Стефан Милутин.

На 7 ноември от 16 ч. ще бъде отслужена архиерейска вечерна в храм „Св. Кирил и Методий“ в Люлинския манастир над столичния квартал „Горна баня“, където мощите на светеца са пребивавали в продължение на пет години.

2021 10 25 16 34 53На 10 ноември от 9:30 ч. ще бъде отслужена архиерейска св. Литургия във Владайския манастир „Св. Петка“. В св. обител се намира една от гробниците – рака на св. крал Стефан Милутин, в която  неговите св. мощи са почивали десетилетия.

На 11 ноември от 17 ч. ще се извърши архиерейска вечерна с опело на св. крал Стефан Милутин, а на 12 ноември, когато по стар стил се чества денят на смъртта на светеца, от 9 ч. ще бъде отслужена архиерейска св. Литургия в митрополитската катедрала „Св. Неделя“.

Организаторите от Софийска митрополия уверяват, че всички църковни прояви, свързани с отбелязването на годишнината от успението на св. крал Стефан Милутин, ще бъдат провеждани при строго спазване на всички противоепидемични изисквания.

Затягането на санитарните мерки обаче може да доведе до съкращаване на някои от събитията, предвидени в програмата, както и да намали броя на участниците. За честванията са поканени и гости от Сърбия, но все още не е ясно дали те ще могат да пристигнат у нас.

Водят се преговори с държавните власти у нас на 29 октомври да бъде разрешено на свещеници и миряни от Сърбия да преминат държавната граница въпреки ковид-ограниченията, за да участват в празничните богослужения. Не е ясно дали ще бъде постиганата някаква договореност. Софийска митрополия има уверението на посолството на Република Сърбия, че посланикът и неговият екип ще участват в честванията.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8446r 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]