Мобилно меню

4.9859154929577 1 1 1 1 1 Rating 4.99 (71 Votes)

51623903112 9318c8de5a oДнес Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отправи обръщение по повод празника на св. Богородица – Всех скорбящих радост и по повод традиционната вече молитва за децата с увреждания, отправяна на този ден. „Всяко страдание е тежко изпитание както за страдащия, така и за неговите близки. Единствената истинска утеха в неизбежната тежест на страданията обаче е нашата спасителна вяра – вяра в Бога, в Неговата безгранична любов към света и човека и в Неговата велика милост. Той, Който „заради нас и нашето спасение“ стана човек, приемайки от Пречистата Своя майка нашата страдаща природа, може да утеши всекиго, който с вяра и чисто сърце пристъпва към нейния свят образ и проси силата на нейните молитви и небесно застъпничество“, се казва в обръщението на Негово Светейшество, публикувано на интернет страницата на Българска патриаршия.

През 2018 г. Св. Синод на БПЦ определи 24 октомври, празника на св. Богородица – Всех скорбящих радост, за Ден на молитва за децата с увреждания и техните семейства (тук).

По този повод Белоградчишки епископ Поликарп отслужи молебен за здравето и благословението на децата с увреждания и техните родители. След св. Литургия в празнуващия днес столичен храм „Покров Богородичен“ епископът и служещите с него свещеници отправиха молитва към Бога по застъпничеството на Пресвета Богородица да изцели децата с различни болести и страдания, както и да укрепи родителите и да им дарува сили и търпение.

Еп. Поликарп оглави св. Литургия за втория храмов празник на столичния храм „Покров Богородичен – св. Богородица Всех скорбящих радост“. В богослужението взеха участие архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, архим. Евтимий, ставроф. ик. Николай Танев, предстоятел на храма, прот. Дилян Цветков, прот. Георги Янъков, свещ. Лъчезар Попов и дяконите Никола Чочев и Алексий Мулачки.

По време на св. Литургия с протойерейска офикия беше отличен о. Лъчезар Попов, енорийски свещеник при храма. Еп. Поликарп му пожела достойно служение и стремеж към благодатен духовен живот.

Отец Николай Танев изрази пред еп. Поликарп благодарността си към Негово Светейшество за духовната грижа за паството дори в напрегнатите дни на пандемията.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/844xq 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]