Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

1 2021 9 8 Rila MonasteryРадвай се, таѝнице на неизказания Божи промисъл; радвай се, тиха вяра на молещите се! Радвай се, начало на Христовите чудеса; радвай се, основа на Неговите истини! Радвай се, стълбо небесна, по която слезе Бог; радвай се, мосте, който превежда човеците от земята на небето!

На днешния ден Православната църква възпява раждането на небесната Царица – Пресвета Дева Мария. Това е и първият от големите църковни празници след Църковната нова година. А за Рилската св. обител това е храмовият празник на главната, основната църква на манастира. По този повод Богородичната икона от иконостаса в централния манастирски храм на Рилската св. обител беше украсена с цветен венец, а по традиция игуменът Адрианополски епископ Евлогий предстояваше празничното богослужение по случай храмовия празник на манастира. В навечерието на празника беше отслужена велика вечерна (и повечерие, според манастирското правило), а тази сутрин – празнична полунощница, утринна и св. Литургия, на която присъстваха манастирски служители и голям брой поклонници, дошли да почетат Богородичното Рождество.

2 2021 9 8 Rila MonasteryВ словото си за празника еп. Евлогий изтъкна личността на св. Дева Мария, родена по Божие обещание от св. праведни Йоаким и Анна. Той я посочи като пример за това каква грижа трябва да проявяват родителите, но и властимащите, за отглеждането и възпитанието на децата още от най-ранна възраст в страх Божи и трудолюбие, докато горчивите плодове от липсата на религиозно възпитание сред децата са често тема на полемика сред обществото ни днес.

В късния следобед в обичайното време за вечерните последования беше отслужена вечерна в чест на утрешния празник на св. Йоаким и Анна, след което се отслужи и традиционната в манастирския устав ктиторска панихида. По време на нея епископът и братята се помолиха за упокоението на душите на всички ктитори – дарители и строители – на св. обител, чиито имена бяха споменати в молитва.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/89f6w 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]