Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (95 Votes)

646 nЛятно псалтикийно училище по източноцърковно пеене се състоя в енорийския център на Бургаския храм „Св. Йоан Рилски“. Школата беше предназначена за псалти към БПЦ и любители на красивата древна музика. Заниманията продължиха шест вечери, в които в продължение на два часа преподавателят Никола Антонов запознаваше участниците с тайните на едногласното църковно пеене. Фокусът на заниманията беше върху специфични и по-трудни елементи на музикалната наука, чиито корени се намират във византийското осмогласие. В събитието взеха участие псалти и любители на музиката на св. Йоан Кукузел от Бургас, Хасково, Свиленград, София и Благоевград. Целта на заниманията беше участниците да придобият по-задълбочени знания по трудни за тях теми и повече увереност, когато заемат мястото си на църковната певница.

986 n„Клиросното пеене е силно подценявано в България. Ние не си даваме сметка колко трудно е това изкуство, каква сериозна теоретическа и вокално-техническа подготовка се изисква, за да бъде на необхоимото ниво, достойно за църковното богослужение“, сподели за Двери г-н Антонов. „Представете си само: една неделна служба продължава средно два часа и половина, в които почти през цялото време се пеят песнопения. При липсата на псалти в нашите храмове целият труд се понася от един човек. Мнозина се изморяват само като стоят прави, без да правят нищо, а представете си, че трябва и да пеят. Някои песнопения са изключително трудни и изискват сериозна подготовка, която в България не може да се получи практически почти никъде“, подчерта той. „Догматическото богословие на Църквата е вплетено във византийската музика, във всеки тон, във всеки глас, в повредите (модулации, бел. ред.), във всяко украшение или акцент. Непознаването на тези страни на литургичното изкуство-наука, каквото е църковното едногласно пеене, е голям проблем за нашата родна Църква“, смята преподавателят. Той изрази надежда, че с времето нашите архиереи ще вземат по-сериозно отношение към проблема и ще предприемат нещо в посока на неговото решаване.

Засега няма дата за следваща подобна школа, но беше споделена идеята да се направи подобна практика и през зимния сезон, а също и да се обърне внимание на певческата подготовка на свещениците, да се направи семинар за тях, в който да се разгледат въпроси на свещеническото участие в богослужебната музика като отпяването на ектении и др. Участниците в Лятното псалтикийно училище в Бургас споделиха, че за тях е било изключително интересно и полезно, а също и че са научили неподозирани досега за тях неща неща за едногласната църковна музика, която обичат да практикуват в своите енорийски храмове.

Изпълнения:

https://youtu.be/vc9IWCY2FcU

https://youtu.be/OAXa0eysnSw

https://youtu.be/oU9GNt3MsTA


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/89r66 

Разпространяване на статията: