Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

thumb4 19Завърши второто издание на интензивния курс по иконопис за деца в Духовно-просветен център „Св. архангел Михаил“ във Варна. Тази година той премина под надслова „Образът на Иисус Христос“. За десет дни участниците се запознаха с етапите и техниките, прилагани в иконописта, и на практика ги използваха в изработването на своята първа икона с образа на Иисус Христос. С децата работиха иконографите Диян Димитров и Илка Колева-Димитрова, ръководители на школата по иконопис към Духовно-просветния център.

Участниците на възраст между единадесет и осемнадесет години се запознаха с технологията на иконописта, подготовката на основата, гравиране, позлатяване, рисуване с темпера, лакиране; с цветовете, гамите и техниките в живописта, със символите в иконата. Те посещаваха също галерии и експозиции със стари икони и творби на стари майстори.

В края на неделната св. Литургия в храм „Св. Николай Чудотворец“ на 29 август, Отсичане главата на св. Йоан Кръстител, бяха осветени иконите на младите иконописци, а след службата ик. Василий Шаган даде на всички участници диплом за участие в курса и им пожела както със старание са изписали своите икони, така през целия си живот да се стараят да отворят сърцата си, за да може образът на Иисус Христос да се въплъти в душите им като истински Бог, като живо Слово, като вечна премъдрост и истина, от която имаме нужда всички.

Интензивният курс по иконопис за младежи е част от лятната програма на центъра към варненския храм, която ще завърши с Младежкия музикален фестивал в Каварна в началото на септември.

Снимки: Духовно-просветен център „Св. архангел Михаил“ 

thumb4 24 1

thumb4 24 1thumb4 24 1

thumb4 50thumb4 24 1


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/89hdw 

Разпространяване на статията: