Мобилно меню

2.7391304347826 1 1 1 1 1 Rating 2.74 (46 Votes)

thumb4 28В Духовно-просветния център „Св. архангел Михаил“ във Варна започнаха летните младежки дейности, които са вече традиция в работата на центъра, известен с похвалните си мисионерски прояви.

Началото беше поставено с младежкото поклонническо пътуване на 1 юли до Каварна и древната базилика в крепостта Бизоне, посветена на св. безсребърници Козма и Дамян. От храма днес са останали само основите, но християните от Каварна, водени от о. Василий Селемет, всяка година на 1 юли се изкачват на хълма (наричан днес Чиракмана) и отслужват акатист на св. Безсребърници. Това е и своеобразен християнски отговор на предизвикателствата на новото явление с езически привкус, наричано „Джулай морнинг“.

Тази година в групата се включиха двадесет и двама младежи от Варна, Белослав и Добрич. На 30 юни те участваха в празничната вечерна в чест на св. Йоан Рилски в храм „Успение Богородично“ в Каварна, след което направиха палатков лагер. Рано сутринта в 5 ч. групата се отправи с молитвено шествие към върха, където свещениците Василий Селемет, Велико от Добрич и Павел от Шабла отслужиха акатиста към св. Безсребърници.

В лятната програма на духовно-просветния център предстоят още много събития.

Във втората половина на юли, от 19 до 23, ще се проведе традиционният пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи“ с ръководител художника Радко Мурзов. Изложбата с творбите на младите художници ще бъде открита в двора на духовно-просветния център на 27 юли – деня на освобождението на Варна, в който ден честваме св. вмчк Пателеймон и успението на св. Климент Охридски.

thumb4 18Август ще започне с Православния младежки форум (от 3 до 8 август). В три от дните младежите ще се включат в поклонническия поход „Рилският Чудотворец“, а след това програмата на форума ще продължи в Троянския манастир.

Веднага след форума от 9 август в духовно-просветния център ще започне второто издание на интензивния мастър клас по иконопис под ръководството на Диян Димитров и Илка Колева-Димитрова. Тази година участниците в него, запознавайки се с етапите и техниките, прилагани в иконописта, ще изработят своята първа икона на Господ Иисус Христос.

В края на месеца предстои нещо ново в програмата на центъра, което ще вдъхнови младежите, почитатели на народното творчество: участие в XIII международен фестивал на фолклорната носия в Жеравна от 20 до 22 август.

Летните младежки дейности ще завършат отново в Каварна. В началото на септември там ще се проведе второто издание на Младежкия музикален семинар, по време на който чрез музиката и песни на християнска тема участниците ще се приобщават към нашите традиции, култура и вяра.

Събитията се осъществяват с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и с подкрепата на Община Варна.

Снимки: Духовно-просветен център Св. архангел Михаил“


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8arwx 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]