Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

DSC 7455С всенощно бдение и архиерейска св. Литургия в Рилската св. обител бяха отбелязани 1075 г. от успението на нейния основател и покровител на българите – преподобния Йоан Рилски Чудотворец. Делничният ден не попречи на стотици православни християни от различни краища на страната да се преклонят пред Рилския светец. Стаите за поклонници бяха запълнени от желаещите да пренощуват в манастира, за да се включат във всенощното бдение.

Вечерното богослужение беше оглавено от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил, а светата божествена Литургия – от Високопреосвещения Неврокопски митрополит Серафим в съслужение с митр. Даниил, Адрианополски епископ Евлогий – игумен на Рилската св. обител, свещенослужители от рило-манастирското братство, свещеници и дякони от различни епархии. Песнопенията изпълниха антифонно псалти под ръководството на д-р Андрей Касабов и протопсалта на Пловдивската митрополия г-н Георги Радев. По време на цялото богослужение раклата с честнѝте мощи на светеца беше открита за вярващите.

DSC 6073Сред официалните лица на днешния празник бяха генералният директор на БТА Кирил Вълчев, както и кметът на община Кюстендил Петър Паунов.

„Св. Йоан Рилски е най-големият светец, покровител, застъпник пред Бога на всички нас и пример за подражание с живота и делото си. Днес се отбелязва една кръгла годишнина, която за съжаление минава под сянката на другите събития в държавата. А би трябвало всички с голяма усърдност, с голямо достойнство да отдадем почит към успението на този светец, защото това са единадесет века, през които той неотстъпно през всички трудни за България и народа ѝ моменти е бил винаги закрилник, опора и надежда за всички вярващи“, каза в словото си към присъстващите в храма игуменът на манастира еп. Евлогий.

DSC 6155„Молихме се всички заедно днес да има мир, да има по-малко природни бедствия, да няма болести и епидемии. Аз лично се помолих все повече българи да се заразят с вярата на св. Йоан Рилски Чудотворец, с примера на неговия благочестив живот, с неговото смирение и благост“, добави още той.

В своята проповед митр. Серафим каза: „На този ден, успението на св. Йоан Рилски, както и на всички негови празници, винаги сме с поглед към неговия завет – малкото от нещата, които писмено са останали от него, но пък изключително важни и силни“. Той посочи, че заветът на преп. Йоан към учениците му е българският народ да бъде в молитвите им, за да пребъдва той в истините на православната вяра и в единството на Църквата, както и в единомислие помежду си.

DSC 7422„Благодаря на всички ви, че сте тук и че заедно прославихме нашия небесен покровител св. Йоан Рилски Чудотворец“, добави още той. Митр. Серафим прочете и обръщение на Българския патриарх Неофит по повод годишнината от успението на преподобния. В него предстоятелят на БПЦ посочва, че християните честват успението на св. Йоан Рилски като празник, а не като тъжно събитите, защото за вярващите това е „дълбока и осъзната радост поради приобщаването към вечния живот в Царството Божие, в лоното на Небесния Отец“.

DSC 6774

В празничното си обръщение патр. Неофит отбелязва важното място на Рилския чудотворец в живота на Православната ни църква. „За нас, православните християни от българския род, той остава завинаги наш отец и верен небесен застъпник пред Божия престол, но неговата слава е надхвърлила отдавна родните предели и той е достояние на всички християни, които с чисти сърца прибягват до светите му молитви. Свидетелство за това е неговата света обител, където непрестанно се стичат поклонници от цял свят, идващи, за да се поклонят пред неговите свети мощи и да изпросят небесното му застъпничество. Той е наша слава, наша заслужена гордост и радост за нас, но и наш вечен пример и образец: пример и образец за чистота на вярата и на живота според тази вяра“ – се казва в обръщението на Негово Светейшество.

Източник БТА

Снимки: Добрин Кашавелов


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/89xa8 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]