Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

St John of RilaВ 20 ч. започва всенощното бдение в Рилския манастир във връзка с утрешния празник на успението на св. Йоан Рилски – 18 август. На този ден през 946 г., преди хиляда сто седемдесет и пет години, се е упокоил от подвижническите си трудове и духовническите си грижи предобни Йоан, почитан като покровител на целия български народ.

По случай празника в манастира днес се отслужи най-напред малка вечерна от 17 ч., а от 20 ч. започва всенощното бдение. Утре ще бъде отслужена архиерейска св. Литургия от 9:30 ч.

В обителта на Рилския светец се стекоха поклонници от цялата страна, сред които монаси, монахини и свещеници от страната. Песнопенията ще изпълнят изтъкнати църковни певци от столицата и други градове като д-р Андрей Касабов, преподавател в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, протопсалт Георги Радев от Пловдив и др. Като поклонници дойдоха и двама митрополити – Неврокопски Серафим и Видински Даниил.

Бдението ще ръководи митр. Даниил Видински. Очаква се всенощното бдение, което се състои от велика вечерна и утринна с пространни и протяжни песнопения (включително лития и петохлебие), да приключи към 2:30 ч. след полунощ. Св. Литургия ще започне след няколко часа почивка, като така се дава възможност и на поклонниците, които ще тръгнат от местоживеенето си сутринта, да успеят да стигнат за нея. В литургията ще служат двамата митрополити и игуменът на обителта Адрианополски епископ Евлогий.

На дясната певница почетно ще застанат гостите-певци, ръководени от д-р А. Касабов, а на лявата ще бъдат братя и служители в манастира начело с опитния певец архим. Макарий (Чакъров).


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/893cc 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]