Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

164687209 3800498183402049 7419761118905638762 nВчера в Окръжна болница в София скоропостижно е починал протойерей Димитър Попстоев, служещ в енорията на гр. Угърчин, Ловчанска епархия.

Отец Димитър е роден на 10 юни 1974 г. в с. Горно Спанчево, община Сандански. Завършва средно образование в СОУ „Христо Ботев“ в близкото село Катунци, а след това учи в паралелния двугодишен курс за пълнолетни ученици на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. Още като ученик-курсист заедно със свои колеги помага в поддържането и стопанисването на Дивотинския манастир „Света Троица“ край гр. Банкя, чийто игумен беше ректорът на СДС архимандрит Серафим (Геновски). След това отива като иконом в Чекотинския манастир, Ловчанска епархия, и накрая се оженва в Ботевград и е ръкоположен и назначен за енорийски свещеник в с. Осиковица, община Правец. Ръкоположенията в дяконски и свещенически чин са извършени през 2009 г. от Ловчанския митрополит Гавриил. Според сайта на Ловчанска епархия отецът е имал протойерейско отличие, но не е посочено кога му е дадено.

По семейни причини му се налага да отиде за известно време на служение в Неврокопска епархия, където служи в катедралния храм „Св. Кирил и Методий“ в гр. Гоце Делчев и завежда енорията на с. Гърмен, Гоцеделчевско. Завърнал се в Ловчанска епархия, където семейството му живее в Ботевград, той е назначен от епархийския архиерей за енорийски свещеник в гр. Угърчин.

О. Димитър имаше крехко здраве и през 2012 г. му се наложи да направи тежки операции. Вчера обаче е получил сърдечен инфаркт и поради тежкото му състояние е преведен по спешност в столичната Окръжна болница, но не е издържал новата хирургична намеса и вечерта е починал в болницата.

Той оставя сиротни освен съпругата си и две деца на дванадесет и на тригодишна възраст.

Опелото на о. Димитър ще се извърши на 26 юли 2021 г., понеделник, от 14 ч. в храм „Успение Богородично“, Ботевград. Преди това от 12 ч. в храма тялото му ще бъде изложено за поклонение.

Бог да го прости и да го приеме в Своите Отечески обятия!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8xapq 

Разпространяване на статията: