Мобилно меню

4.8961038961039 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (154 Votes)

223809061 3984792848286602 172967978742777114 nРъководителката на Православния информационен център на Неврокопска митрополия Мирела Кючукова, която е и учителка по Религия, защити докторат в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Темата на съчинението е „Православният дискурс в учебното съдържание по Религия в началното училище – мирогледни проекции“.

Научен ръководител на г-жа Кючукова е доц. д-р Веска Гювийска. На защитата на научния труд в Благоевград присъстваха лично Неврокопският митрополит Серафим, както и духовници от епархията.

Научното жури в състав: педагогът богослов доц. д-р Магдалена Легкоступ от Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“, проф. д.п.н Албена Чавдарова от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, доц. д-р Юлиана Ковачка и проф. д-р Невена Филипова от ЮЗУ и доц. д-р Тинка Иванова от Бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“, са дали положителна оценка на дисертацията.

Сред направените в научното съчинение изводи е, че религиозното образование в съвременното училище е възможност за помощ в изграждането на пълноценни личности с ясно оформена мисловна система, логически принципи, формиращи личния им мироглед, чрез който да се ориентират в многообразието от идеи и вярвания в плуралистичния свят.

Мирела Кючукова е бакалавър по органична и аналитична химия, завършила е магистратура по теология в Богословския факултет на СУ. През 2018 г. е зачислена за редовен докторант в ЮЗУ – Благоевград по докторска програма „Теория на възпитанието и дидактика“. Г-жа Кючукове е ръководителка на Православния информационен център в Благоевград и учител по Религия – православие в две училища в Благоевград: VIII СУ „Арсени Костенцев“ и СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“. Участва в авторските екипи на учебниците по Религия на Св. Синод на БПЦ, одобрени от МОН. Същевременно оказва дейна помощ в енорийската работа при храм „Успение Богородично“ в с. Бараково, край Благоевград, където служи съпругът ѝ о. Светослав Кючуков, и в храм „Св. Николай“ в кв. „Грамада“ на града.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8xafd 

Разпространяване на статията: