Мобилно меню

4.6701030927835 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (97 Votes)

rim roma 3 016Тази година честването на паметта на св. равноапостолни Кирил и Методий в Рим ще бъде отбелязано с богослужения на български език в няколко знакови исторически храма на италианската столица. Инициативата за това е на новия свещеник на българската православна църковна община във Вечния град доц. д-р Иван Иванов.

За първи път 24 май ще бъде отбелязан с богослужение във Ватиканска базилика „Св. Петър“. Там, в криптата на папите, в параклиса на покровителите на Европа св. Кирил и Методий и св. Бенедикт, ще бъде отслужен молебен на български език за Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. Богослужението ще оглави свещ. Иван Иванов. По-късно, от 12 ч., молебен ще бъде извършен и в двора на Българското посолство в Рим при паметника на св. Кирил и Методий.

В навечерието на празника, на 23 май от 16 ч. в храма „Св. Павел“, предоставен на БПЦО в Рим, о. Иван ще извърши молебен за празника на св. Братя в присъствието на български деца и ученици, живеещи в италианската столица.

Кулминацията на тържествата по повод 24 май е планирана за 27 май от 10 ч., когато в базиликата „Сан Клементе“ (на снимката), в чиято крипта е гробът на св. Константин-Кирил, ще бъде отслужена св. Литургия на български език от митр. Антоний в съслужение със свещенослужители от епархията. След това в криптата на базиликата ще бъде извършен традиционният молебен и поднасяне на венци при гроба на славянския просветител.

О. Иван подчертава, че извършването на св. Литургия на български език в емблематичния римски храм „Сан Клементе“ е по примера на богослужението, отслужено от св. Братя при пребиваването им във Вечния град през деветото столетие. Тогава св. Кирил и Методий представят на папата и западните духовници не само превода на свещените книги на славянски език, но и на богослужението.

Стремежът на ръководството и клира на Западно- Средноевропейска епархия на БПЦ е постепенно честването на св. Кирил и Методий в Рим да излезе от тесните рамки на формалното протоколно поднасяне на венец при гроба на св. Кирил и прием в посолството. То трябва да следва традициите, завещани от тях: тяхното дело да е мост между Източната и Западната църква, да свидетелства за стремежа към единство в прославата на Бога.

Повече за историята на честването на св. братя Кирил и Методий в Рим – тук.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8pap6 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]