Мобилно меню

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (55 Votes)

IMG 7566На тържествена св. Литургия в столичния храм „Въздвижение на св. Кръст“ Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ръкоположи за свещеник протодякон доц. д-р Иван Иванов, преподавател по Литургика в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Новият свещенослужител ще се присъедини към клира Западноевропейската епархия на БПЦ, но ще продължи и преподавателската си работа в София.

IMG 7550Митр. Антоний оглави празничната св. Литургия, с която беше отбелязан неговият имен и рожден ден. В препълнения храм с митрополита съслужиха епископите Велички Сионий, игумен на Бачковската и Троянската св. обители, и Белоградчишки Поликарп, викарий на Софийския митрополит, както и архимандритите Василий, протосингел на Софийска митрополия, Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, Никанор, игумен на Църногорския манастир, и Евтимий, ставроф. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, ик. Юлиан Ангелов от Берлин. В св. Литургия взе участие и ставрофорен иконом Нелуц Опря, представител на Румънската патриаршия у нас, в чийто храм в София през последните години протодякон Иван Иванов често служи.

IMG 7556На празничното богослужение присъстваха деканът на Богословския факултет на СУ доц. д-р Ивайло Найденов и преподаватели, дошли да подкрепят колегата си в този важен момент от живота и служението му.

В края на службата еп. Поликарп прочете поздравителен адрес от Негово Светейшество патриарх Неофит до митр. Антоний по случай празника, в което му пожела: крепко здраве, апостолско дръзновение и иноческо смирение“, както и да следва примера на св. Антоний Велики при преодоляването на трудностите и изпитанията.

Митр. Антоний благодари за поздравленията и от своя страна пожела: По молитвите на св. Антоний Бог да ви укрепява, да ви насърчава в пътя на вярата, да ви дава много здраве в домовете, много радост в душите и много любов в сърцата, та всички заедно да вървим в пътя на правдата и да плаваме в кораба на нашето спасение – Църквата Христова“.

О. Иван Иванов е роден през 1972 г. През 1996 г. завършва Богословския факултет на СУ, а през 1999 г. Вокалния факултет на Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”. Възпитаник е на Висшия колеж „Капраника“ в Рим. Ръкоположен е за дякон през 1999 г. от Доростолски митрополит Иларион. Служи като патриаршески дякон в ПКСХП "Св. Александър Невски". През 2005 г. защитатава докторска дисертация в Богословския факултет на СУ. Завършил е факултета по Източни църковни науки на Папския институт за Изтока в Рим при Папския университет „Грегориана“ през 2004 г. Доцент е по Литургика в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ от 2009 г. Работи в областта на литургичното и евхаристийното богословие. Автор на 6 монографии и на над 160 научни публикации. 

 IMG 7552


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6fwwq 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]