Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

001В навечерието на празника Рождество Христово излязоха новите броеве на списанията „Амвон“ и „Камбанка“, издания на варненския храм „Св. Атанасий“. Уводната статия на архим. Н. Караянис призовава читателите да преживеят отново Рождество Христово като тайнството на идването на Бога на земята. Различните имена, с които Той бива назоваван в Евангелието, са обект на богословските размисли на св. Никита Ремесиански. В същата рубрика е и статията на Хризостом Стамулис за личното дръзновение и стремеж към рая, който е отворен за смирените и неразяждани от гордостта. Митр. Атанасий Лимасолски ни призовава да поемем отговорност за живота си, а архидякон Илиодор ни кара да се замислим дали наистина живеем като човеци на земята. Ставрофорен иконом Дончо Александров ни напомня, че християните трябва непрестанно да са духовно будни, задавайки си често въпроса: „Жив ли съм?“.

В рубриката „Вяра и наука“ митр. Николай Месогейски разсъждава за величието на сътвореното от Господа. Показано ни е и „Страданието на света“ през „Поглед“-а на прот. Ясен Шинев, а Валерий Андонов отново ни се разкрива като изкусен разказвач на преживени истории.

Интригуващо е интервюто с Александър Запорощенко – режисьора на руския филм за Света гора – „Къде си, Адаме?“, от рубриката „Култура и изкуство“. „Гласът на отците“ продължава разказа от предния брой за стареца Филарет Карулски. Списанието предлага и други интригуващи четива за чудеса на изцеление, на обръщане в православната вяра, както и с проблематика от семейния живот.

Екипът на ,,Амвон“ поздравява читателите си с пожелания за озарени от светлината на Витлеемската звезда празнични дни, стоплени от мира и любовта, които донесе в света със Своето раждане нашият Господ Иисус Христос!

002Новият брой на детското списание „Камбанка“ е готов да бъде Ваш гост в празничните дни, мили деца! „Камбанка“ започва своите увлекателни четива с трогателна рождественска легенда за птичето „Червеногръдка“, което в святата нощ проявило своето благородно сърце. Рубриката „Иконостас“ представя изображенията на Господа, Пресвета Богородица и много светци от различни страни и националности в православния свят.

В „Жития на светиите“ читателите могат да се запознаят с обширното житие на св. Герман Аляскински – небесен покровител на Америка. Истинската история за един котарак, който спасява от гладна смърт семейство по време на блокадата на Ленинград през Втората световна война, обогатява познанията на съвременното дете за тези тежки военни години.

В рубриката „Децата питат“ ще намерят отговора на ставроф. ик. Дончо Александров на въпроса „Защо Христос се ражда в пещера?“. „Соломоновият съд“ е поучителен разказ на основата на библейски сюжет.

Мили деца, Рождественската „Камбанка“ е скрила в себе си още много четива – и художествени, и познавателни – за по-малки и за по-големи, но те ще останат в тайна, докато не се покажат на тези от Вас, които любознателно разгърнат страниците ѝ!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6qfh3 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]