Мобилно меню

4.5789473684211 1 1 1 1 1 Rating 4.58 (19 Votes)

uchebnici 2Преди началото на учебната година Св. Синод на БПЦ съобщи, че вече е издал одобрените от МОН учебници по Религия, съставени от авторски екипи на БПЦ. Църковното ръководство ще предостави изданията безплатно на учителите по Религия в страната, както и на техните ученици. Учебниците на Св. Синод по Религия от първи до пети клас вече са изпратени по епархиите и всяка митрополия трябва да събере заявките на учителите за пособията. Ангажирани са координатори по места, които организират процеса по места (тук).

Министерството на образованието обаче одобри учебниците по Религия на още две издателства. Авторските колективи и на трите комплекта учебници са православни християни. Учителите могат да избират кои учебници да ползват те и учениците им. Тъй като учебният предмет Религия не е сред тези по задължителна подготовка, одобрените от МОН учебници не се предоставят безплатно от държавата, а се закупуват от родителите на децата. Решението на Св. Синод по предоставяне на безплатни учебници на учениците поставя другите издатели в неравностойно положение, коментират представители на голямо издателство, което сега не може да достигне до преподавателите по Религия. Те са се обърнали с писмо до Негово Светейшество патриарх Неофит, за да искат съдействие. Според тях по този начин не се дава възможност за избор на учителите, каквато е идеята при одобряването на учебници от няколко издателства и авторски екипи.

С действията си по осигуряване на учебници по Религия Св. Синод иска да демонстрира загриженост за духовната просвета на българските деца. В същото време обаче представител на конкурентно издателство пита:  „Защо Св. Синод не заяви ангажимента си за създаване на учебници от самото начало, а трябваше да се ангажират и други издателства? Усилията и средствата за тези издания са много големи, а сега не ни се дава възможност да реализираме направеното“. Проблемът се задълбочава и от това, че този сегмент от пазара на учебници е изключително малък. Под един процент от учениците в страната изучават Религия.

Осигуряването на учебници по предмета би трябвало да доведе до увеличаване на интереса на учители и родители към преподаването по Религия в училищата, тъй като това беше един от сериозните проблеми в организацията на обучението. Възможността за избор между одобрените учебници също би допринесло за този резултат, за да се преодолее предубеждението, че Църквата иска „да индоктринира“ децата, а не да ги ограмоти в християнското учение.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/66yx6 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]