Мобилно меню

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (54 Votes)

07 14 13 14 20Активното участие на архим. Дионисий (Мишев) в протестите, провеждани в центъра на столицата, и публичните му изяви, свързани с политическата обстановка в страната, не останаха незабелязани. Те, както и коментарите му за църковни прояви, окачествявани от него като „задкулисни“, предизвикаха реакция от страна на Св. Синод на БПЦ. В специално изявление, публикувано на официалния сайт на Св. Синод, ръководството на БПЦ се разграничи от него, като заяви, че „архим. Дионисий (Мишев) не е и не може да бъде изразител на становища на Българския патриарх и Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия.

Всички изказвания, действия и призиви на архим. Дионисий (Мишев) да се считат за негово частно мнение, което по никакъв начин не изразява позицията на Българската православна църква“.

Св. Синод също така напомня, че от 2017 г. клирикът „се намира под запрещение от свещенослужение (забрана за извършване на богослужения – аргос). Срещу него има и заведено църковно-наказателно дело за първостепенни канонически нарушения“.

Според Устава на БПЦ, аргосът е временна наказателна мярка, като срокът ѝ на действие трябва да се посочи при налагането на наказанието. Аргосът може да бъде наложен за време от петнадесет дни до шест месеца (чл. 191, т. 5).

В продължение на три години случаят на архим. Дионисий е „висящ“. По неговото църковно-наказателно дело все още не се е произнесла назначената архиерейска комисия. Повече за това: тук.

Междувременно, преди няколко месеца на заседание на Св. Синод се е коментирало евентуалното кариерно издигане на архимандрита и възстановяване на служението му, но не е било постигнато единство по въпроса.

Налагането на аргос от страна на църковния съд, според чл. 191, т. 5  от устава на БПЦ, се съпътства и „с лишаване от възнаграждение в размер, определен от съда, но не повече от петкратния размер на брутното му възнаграждение“. През годините, в които архим. Дионисий „се намира под запрещение от свещенослужение“ (според цитираното изявление) заплатата му не е спирана и той е на издръжка на БПЦ (според църковни източници тази заплата не е на равнището на осигурените от държавния бюджет свещенически заплати). За сравнение даваме и един друг случай: бившата игуменка на Самоковския манастир Пелагия беше свалена от длъжност и изгонена от манастира без конкретна причина, като заплатата ѝ от 400 лв. беше незабавно спряна (тук).


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/66ypu 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]