Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

7d6bfe92254469c1a85b080f79f20a66От есента се очакват сериозни промени в админстрацията на Сливенска митрополия. Досегашният секретар Вълкан Янев, който изпълнява тази длъжност вече петдесет години, е заявил, че се оттегля от поста, но по молба на Епархийския съвет ще остане на работа в митрополията, за да обучи новия секретар. За такъв е предложен Иван Млечков, който досега е работил като ревизор на епархията, но все още няма яснота дали той ще приеме този пост.

Вълкан Янев подаде оставка в края на м. юни след обвинения в медиите от сливенския свещеник Силвестър Янакиев за действия в ущърб на интересите на епархията, свързани със спорни имоти (виж повече тук). Тогава епархийският съвет не прие оставката му и отхвърли обвиненията за злоумисъл в действията на секретаря (тук).

Междувременно о. Силвестър беше освободен от задълженията си на духовен надзорник на Сливенска митрополия. Предполага се, че причина е заявеното желание на свещеника да се занимава с политическа дейност, ставайки учредител на нова партия. Според църковните правила клирици не могат да се кандидатират на избори, включително местни, нито да бъдат партийни функционери.

Неговият брат о. Евгений Янакиев вероятно ще бъде освободен от поста протосингел. До тези събития се стигна след подписка на клирици от петте духовни околии на епархията, адресирана до Сливенския митрополит, в която те изразяват остро несъгласие с медийните изяви на двамата братя.

Писмо до митр. Йоаникий е изпратило и църковното настоятелство на сливенския храм „Св. Софѝя“, където служи о. Силвестър, с молба той да остане духовен надзорник на Сливенска митрополия.

Църковният живот в епархията беше разтърсен и от смъртта на един от членовете на епархийския съвет на митрополията – ставрофорния иконом Ромил Негозов. Той беше намерен мъртъв под едно дърво с примка на врата, недалеч от Айтос, където служеше. Според полицията видими следи от насилие не са били открити, но клириците в епархията отхвърлят възможността той да е отнел сам живота си. Те се надяват на обективно разследване на трагичната смърт на свещеника. Вчера беше извършено неговото опело от Агатополски еп. Йеротей, викарий на Сливенския митрополит, в съслужение със свещеници от цялата епархия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/66qrq 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата