Мобилно меню

4.9864864864865 1 1 1 1 1 Rating 4.99 (74 Votes)

agios porphyrios agiospatrokosmas.gr На 2 декември Църквата чества паметта на преподобния Порфирий Кавсокаливит, както е известен според мястото на своето подвизаване на Света гора († 1991 г.). Той беше канонизиран през 2013 г. от Константинополската Вселенска патриаршия, но негови икони и стенописи в църкви и манастири имаше далеч преди официалната му канонизация. Старецът Порфирий заедно с преп. Паисий Светогорец са най-известните съвременни гръцки светци, чиято молитвена помощ търсят хора от целия свят. В България старецът Порфирий също е много почитан, макар че все още няма храм на негово име. През последните години все повече българи отиват в този ден в неговия манастир, северно от Атина, за да почетат светеца на неговия празник.

Преп. Порфирий прекарва по-голямата част от живота си в центъра на гръцката столица, служейки в болничния параклис на атинска болница в квартал, известен с множеството си публични домове, наркомански средища и бездомници. В тази коренно различна от светогорската исихия (тишина, покой – бел. ред.) среда Бог прославя Своя угодник с дар на чудотворство, прозорливост и редица други харизми, които рядко се събират в един човек. Преподобният Порфирий е обичал безрезервно и безусловно хората независимо от моралния им облик. Общувал е непринудено с проститутки и наркомани, без да ги презира от висотата на своята духовна чистота и харизматичност, както всъщност става с всички истински светци. Запазен е споменът за водосвета, който извършва на Богоявление в един публичен дом, скандализирайки по този начин благочестивите вярващи. Той обаче им отвърнал: „Аз не дойдох да осветя мястото, а хората!“. В резултат на това някои от не по-малко шокираните момичета започват да търсят общуване с благия духовник и изоставят порочния си път.

Към стареца Порфирий са се обръщали за помощ хиляди хора – по телефона, с писма или лично. Нерядко той се е явявал на свои духовни чеда, помагайки им в критични случаи, а и просто когато те са имали нужда да укрепят вярата си. Бесовете му се подчинявали и освобождавали обладани хора, стотици нелечимо болни са излекувани по неговите молитви приживе и след смъртта му. Старецът Порфирий е бил не само прозорливец – Бог му откривал тайните на миналото и бъдещето, но притежавал и редкия дар да вижда с духовното си зрение състава на земята, ландшафта на отдалечени с километри територии и др. За него старецът Паисий казвал, че Бог дава на Църквата си такъв светец веднъж на няколкостотин години.

porfirios kafsokalyvitis10Старецът Порфирий поставя началото на един женски манастир, т. нар. исихастирио в с. Милеси, недалеч от Атина. Малката килия, където приемал хилядите си посетители, може да бъде посетена и днес. Над леглото му стои постоянно запалено огромно кандило, откъдето вярващите вземат елей за благословение. В последната година от живота си старецът бил толкова зле, полусляп, не можел да се вдигне от леглото си, но хората продължавали да прииждат – стигало им да се наведат, да целунат ръката му и да прошепнат на ухото му своя проблем.

Старецът никого не презирал, никой проблем не отхвърлял като маловажен, щом душата на човека била разстроена от него. Той рядко обаче разговарял с хората по духовни въпроси, понеже хората, които го посещавали, в огромната си част търсели от него изцерение, помощ за разрешаване на семейни проблеми, изход от житейски безизходици.

Още по-рядко коментирал проблемите, които разделяли църковното общество, тъй като мнозина искали да го привлекат „в своя лагер“, за да използват авторитета му в „църковните битки“. На изкушените от зилотизма светогорски монаси казвал: „Ако живееш в света, то следвай този стил, по който там живее Църквата. Не внасяй смущения сред народа. Ако искаш да се подвизаваш на Света гора, тогава следвай стария стил“. Това дразнело много старокалендарците, които не намирали в него съмишленик в неразумната си ревност. На всички уговорки да излезе в разкол и да започне да изобличава „официалната“ Църква той отговарял: „За себе си аз съм решил: по-добре да се заблуждавам в Църквата, отколкото да я напусна“. Като истински последовател на Христос, познал величието и добросърдечието на Бога, старецът Порфирий гледал на всички като на Божии чеда, всички обичал, никого не връщал заради едни или други негови възгледи и недостатъци.

„Не ми правете икони, – казвал приживе старецът Порфирий, – но който ме носи в сърцето си, аз ще съм близо до него всеки ден“.

По молитвите на св. Порфирий Бог да помилва всички ни!

Тропар, гл. 1:

Да почетем, вярващи, рожбата на Евбея, украшението на вселената, посветения в богословието и истинския Христов приятел Порфирий, изпълнения с дарби от дете. Защото той избавя бесноватите и изцелява болните, които с вяра викат: слава на Този, Който ти даде сила; слава на Този, Който те освети; слава на Този, Който чрез тебе дава изцеление на всички.

Тропар, гл. 5, подобен „Собезначалное Слово“: 

Като награда за трудовете и благочестивия живот Господ свише ти даде, Порфирие, благодат мъдро да предузнаваш бъдното; свещено цвете на Евбея, ти от Атон тайнствено се присади в градините на безкрайната слава, за да се молиш на Христос за тези, които те възхваляват“.

Прочетете поученията на свети Порфирий:

За благодатния дар на прозорливостта

Без дълбочина религията става болест

За преп. Порфирий вижте беседата на Лимасолския митр. Атанасий:

„Беседа за стареца Порфирий“

За живота на преп. Порфирий:

Старецът Порфирий – живот и дело (първа част)

Старецът Порфирий – живот и дело (втора част)


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhhfd 

Разпространяване на статията: