Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

Untitled 3С благословението на Пловдивския митрополит Николай и с разрешението на свещенството при храм „Св. Николай“ в кв. Кльóнники, Москва, Русия, на български език излезе книгата Жизнеописание на московския старец отец Алексей Мечóв. Изданието е осъществено от енорията на старинен храм „Св. Параскева“ в Пловдив.

Автор на книгата е монахиня Юлиания, духовно чедо на стареца Алексей Мечóв и един от най-известните иконописци в Москва в недалечното минало. Нейният баща е бил свещеник в храм „Успение Богородично“ на пл. „Таганка“, който повече от 70 г. е подворие на БПЦ в Москва.

О. Алексей Мечóв (1859-1923 г.), както и св. Йоан Кронщадски, е представител на едно твърде значимо духовно течение в Русия, наречено „монашество в свeта“, което е особено активно в размирните години преди и след болшевишкия преврат от 1917 г. Както известният духовник св. Йоан Кронщадски е подготвял духовно православните християни за предстоящите тежки изпитания, които предстоели да се стоварят над Руската православна църква за дълги години напред, така и праведният протойерей Алексей Мечóв е бил духовна опора за своите верни чеда в годините на болшевишкия терор. Поради високата си духовност той е бил почитан като старец, макар да не е приемал монашество, а е останал до края на живота си енорийски свещеник. Бил е духовен наставник и на Николай Бердяев.

През 2000 г. о. Алексей е причислен към лика на светите новомъченици и изповедници на Руската православна църква.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhqac 

Разпространяване на статията: