Мобилно меню

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (45 Votes)

thumb 480x0 911101Националната стратегия за детето 2019-2030 ще бъде разгледана от Св. Синод на заседанията в края на февруари и ще излезе вече с официално становище. Това заяви Старозагорският митр. Киприан в интервю за в-к „Монитор“. Владиката обясни, че публикуваният на интернет-страницата на Патриаршията текст не е бил одобрен от Св. Синод, а е качен там от Културно-просветния отдел, „някой го е направил на своя глава“.

За първи път Русенският митр. Наум оповести, че становището, представяно за синодно, не е одобрено от ръководството на БПЦ и не изразява тяхното виждане по въпроса (тук) и (тук).

Митр. Киприан посочва, че в стратегията са засегнати важни въпроси, които изискват обсъждане, за да вземе Св. Синод „най-правилното решение“.

В интервюто Старозагорският владика обяснява, че в нашето общество трудно ще навлязат новите виждания за семейството като съюз на двама души от един и същи пол. Според него причината за това е, че у нас са запазени част от патриархалните обичаи и мироглед, но в същото време се налага Църквата да работи и с деца, и с възрастни, за да може „крачка по крачка да връщаме семейните ценности и традиции. Основната роля на свещениците е да научат хората, че православието не е религия, а начин на живот“.

Запитан какво е становището на Св. Синод по църковния въпрос в Украйна, митр. Киприан потвърди, че Св. Синод е назначил комисия, която той оглавява, и тя ще проучи позициите на спорещите две църкви – Константинополската и Московската патриаршия. Владиката застъпва мнението, че БПЦ не би следвало да застава на страната на едната или другата, а да се стреми да запази единството на Тялото Христово. Въпросът ще получи окончателно решение, едва след като БПЦ получи т. нар. мирно писмо от Киевския и на цяла Украйна митр. Епифаний, който оглави автокефалната Украинска църква, и след това вече въпросът ще бъде разгледан по същество от нашия Св. Синод, каза митр. Киприан.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uduuf 

Разпространяване на статията: