Мобилно меню

3.6481481481481 1 1 1 1 1 Rating 3.65 (54 Votes)

gavriil 800x445Становището на Св. Синод по повод Националната стратегия за детето 2019-2030, което предизвика противоречиви реакции в българското общество, снощи беше свалено от сайта на Българската патриаршия. Малко по-късно Русенският митр. Наум съобщи на страницата на епархията си, че въпросният текст не е обсъждан и приет от Св. Синод. Днес пък Ловчанският митр. Гавриил публикува на сайта на Патриаршията обяснение за произхода на становището. От него става ясно, че митр. Гавриил е инициирал създаването на текст, в който да се даде мнението на Св. Синод по националната стратегия за детето. Той е бил мотивиран от желанието на много хора Църквата да се изкаже „по този животрептящ въпрос, касаещ бъдещето на децата на България“. Написването на текста било възложено от него на Десислава Панайотова, която му представила своя проект за становище. От обясненията на митрополита се разбира, че се е наложило редакциите да се правят при изтичащ краен срок. Затова той не е видял окончателния вариант, който е бил изпратен на другите митрополити и в Министерски съвет. Било решено „Проекто-становището да се пусне в сайта на МС, за да спазим срока 8.02., а после то трябва да се доусъвършенства“.

Думите му потвърждават, че официално текстът не е приет от Св. Синод и не е подписан от митрополитите. При създалото се положение обаче не се знае дали МС ще приеме становището за легитимно и дали ще вземе предвид съображенията, представени в него.

Засега няма информация дали Становището по националната стратегия за децата ще бъде разглеждано от Св. Синод на предстоящите заседания в края на месец февруари.

Целият текст на митрополит Гавриил – тук.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/udwdu 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.