Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

045Негово Светейшество патриарх Неофит връчи на Варненския и Великопреславски митр. Йоан орден „Св. Йоан Рилски“ – I степен за църковни заслуги и по повод неговата 50-годишнина. Високото отличие се дава на митр. Йоан по решение на Св. Синод на БПЦ. То му беше връчено след тържествената св. Литургия на 13 февруари във варненския катедрален митрополитски храм „Успение Богородично“.

Същото отличие получиха през миналата година и други двама митрополити, които честваха свои годишнини – Западно- и Средноевропейският Антоний и Русенският Наум.

В празничното богослужение във Варна взеха участие клирици от БПЦ и от четири поместни православни църкви. За юбилея на митр. Йоан във Варна пристигнаха Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, митрополитите Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Западно- и Средноевропейски Антоний, Неврокопски Серафим, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий, Видински Даниил и епископите Мелнишки Герасим и Велички Сионий.

Гости на архиерея бяха също така архиеп. Теодосий на Томи (Кюстенджа, Румънска православна църква), двама гръцки митрополити от т. нар. „нови земи“ в Северна Гърция – Едески Йоил, екзарх на Вселенска патриаршия за Централна Македония, и Еласонски Харитон, патриаршески екзарх на планина Олимп и в момента член на Св. Синод на Гръцката православна църква, Люблински и Холмски архиеп. Авел, представител на Полската православна църква, Борисполски и Броварски митр. Антоний, управляващ делата на Украинската православна църква – Московска патриаршия, и Диоклийски еп. Методий, викарий на Черногорско-Приморския митр. Амфилохий (Сръбска православна църква).

001По време на съвместното богослужение архиереите поменаха имената на предстоятелите на своите поместни православни църкви, а именно: Борисполският митр. Антоний – на Московския и на цяла Русия Кирил и Киевския и на цяла Украйна митр. Онуфрий, архиеп. Теодосий – на Румънския патриарх Даниил, архиеп. Авел – на Полския митр. Сава, еп. Методий – на Сръбския патр. Ириней. Името на Вселенския патриарх Вартоломей прозвуча два пъти, споменат като техен кириарх от митрополитите Йоил и Харитон, които оглавяват епархии в Северна Гърция (под омофора на Вселенския патриарх).

009 Участието в св. Литургия на всички представители от поместните православни църкви донесе голяма духовна радост на празнуващия митрополит и на всички богомолци, тъй като всички участващи в богослужението архиереи се причастиха от едната св. Чаша и така засвидетелстваха своето единство в Христос. Тази духовна радост от съвместното съслужение се запази до края на тържествата във Варна. При предишното си посещение у нас Борисполският митр. Антоний не участва в богослужения заедно с архиереи от Северна Гърция, основавайки се на забрана, наложена от Московска патриаршия.

По време на св. Литругия в катедралния храм песнопенията се изпълняваха от смесен епархийски хор под диригентството на прот. Кирил Попов от София. Певческата формация беше събрала два църковни хора – мъжкия хор на катедралата и женския към църквата „Св. Атанасий“. Под вещото ръководство на о. Кирил Попов те създадоха изключителна молитвена и тържествена атмосфера.

В края на богослужението бяха отправени поздравления към юбиляра. Негово Светейшество в словото си изрази радостта си от участието в празненствата. „Влизаме в радостта Ви и засвидетелстваме нашата обич и подкрепа в архипастирското Ви служение и във всички Ваши усилия за доброто на светата ни Църква и духовния напредък на православния ни народ“.

010Патриархът посочи, че дарбите и дарованията, които митр. Йоан е получил от Бога, е отдал в служба на Църквата. „В този светъл и празничен ден всички ние благославяме Господ и Му благодарим, задето в нужното време е насочил стъпките Ви към монашеския подвиг, укрепвайки Ви със Своята благодат в годините на Вашето служение в светата Църква, на която с много ревност по Божието дело отдадохте и продължавате да отдавате всичките си сили и способности. Всички богати дарби и таланти, с които Всеподателят щедро Ви е дарил и които Вие не оставяте скрити, но – като подражавате на добрите и верни Божии раби – умножавате и преумножавате (Мат. 25:14-30) за благото и за всяческото преуспяване на Православната ни църква и на скъпото ни Отечество“.

IMG 3575От свое име и от името на Св. Синод на БПЦ Негово Светейшество отправи към Варненския архиерей „всесърдечни молитвени благопожелания за още много и благословени години в крепко здраве и бодър дух, през които да продължите и доразвиете всичко сторено от Вас досега, и още повече да утвърдите светата Варненска и Великопреславска епархия като духовно богат Божи виноград, даващ много плод. Плод, който по думите на Спасителя е „за вечен живот, за да се радват заедно и сеячът, и жетварят“ (Иоан 4:36). И още казва: „С това ще се прослави Моят Отец, ако вие принасяте много плод, и тогава ще бъдете Мои ученици“ (Иоан 15:8). Нека нашият всещедър и всемилостив Бог бъде с Вас във всяка Ваша стъпка и архипастирско решение и действие за благото и възхода на поверената Ви епархия и на цялата света Православна църква“.

008Митр. Йоан получи поздравителен адрес от министър-председателя на България Бойко Борисов, прочетен от Емил Велинов, директор на Дирекция „Вероизповедания“ на МС. В приветствието си Б. Борисов пожела на владиката здраве, благоденствие и многолетно служение в полза на Църквата и Отечеството. „Със своята доброта и благослов вие успявате да успокоите хората и да им дадете надежда; със своето търпение и съпричастност будите човешката съвест и я вдъхновявате за добри дела“, се казва в поздрава на премиера. Той изразява увереност, че добрите дела на митрополита ще продължават да вдъхновяват хората. „На този специален за Вас ден изказвам своята признателност за съвместната ни плодотворна дейност. Уверен съм, че ще продължим заедно да посрещаме новите предизвикателства и ще търсим най-добрите решения, защото работим за доброто на хората“, се казва в приветствието на премиера.

Митр. Йоан получи от министър-председателя като символичен подарък юбилейната сребърно-златна монета, посветена на 140-годишнината на Българската екзархия.

IMG 3581Приветствия бяха отправени от името на епархийското свещенство на Варненско-Великопреславска митрополия, както и от гостите от поместните православни църкви, които поднесоха на митр. Йоан и символични подаръци за спомен от юбилея. Митр. Антоний поздрави митр. Йоан от името на предстоятеля на Украинската православна църква – Московска патриаршия, Киевски митр. Онуфрий, и му връчи църковния орден „Княз Владимир“ – I степен.

В поздравлението си Люблински и Холмски архиеп. Авел подчерта личните качества на Варненския митрополит, които го правят добър епархийски архиерей. В приветствието си той подчерта: „Днес Православието се нуждае от такива архипастири, които могат да съберат около себе си пълнотата на Църквата. Тази духовна радост, която днес изпитахме, да Ви дава удовлетворение във Вашето духовно служение всеки ден“.

IMG 3556Митр. Йоан също се обърна със слово към богомолците в храма. В него той отбеляза, че с напредването на възрастта човек започва все повече да цени времето, което неумолимо изтича. За вярващия човек то е срок, който трябва да се използва изключително разумно и полезно, напомни митрополитът.

„Всеки ден от нашия живот трябва да се изгражда в такъв порядък на мислите, чувствата, радостите, добродетелите, че те да изключат извършването на всякакво зло. Св. апостол Петър ни наставлява „през останалото в плът време да живеем не вече по човешки похоти, а по воля Божия“ (1 Петр. 4:2). Св. ап. Павел пък ни умолява: „докле имаме време, нека правим добро на всички“ (Гал. 6:10). Забележителни са и думите на известния подвижник авва Доротей: „Ако някой загуби злато или сребро, то той вместо тях може да намери друго; ако обаче изгуби времето си и живее в празност и леност, то не ще може да намери друго в замяна на изгубеното“. Следователно оттук възниква за нас една необходимост: да следим за правилното преминаване на нашето време.

Ценността, свързана с използването на времето, придобива нравствено и морално значение. Това налага отрано да определим своите дела в настъпващия ден, да помислим как да ги осъществим. Християнинът, отивайки да спи, трябва да си спомни за всичко онова, което е извършил през отминаващия ден. Той трябва да си даде самооценка и точно да прозре какви са били делата му, като изхожда от своята вяра и от християнското си достойнство. Безспорно е, че трябва да се погрижим за бъдещите дни, та те да бъдат плодотворни, наситени с добри дела и със светлина, защото предстоящият ден е нашата нова крачка към вечността и колкото повече ние живеем, толкова повече се приближаваме към вечността и толкова по-малко време остава за служение на Бога“, каза митр. Йоан и накрая завърши с призива: „Нека всяка крачка от нашия живот да бъде не за посрамване, но за слава на великия Бог и наш Спасител Иисус Христос!“.

Празничното богослужение завърши с многолетствие за юбиляра и всички присъстващи.

По-късно митр. Йоан посрещна гостите си на официална вечеря. Преди това той приемаше поздравления за своя юбилей. По негова препоръка гостите не носеха подаръци, а направиха дарения в подкрепа на деца, болни от диабет. На приема освен църковните гости присъстваха кметът на Варна Иван Портних, общественици, културни дейци, представители на бизнеса и лични приятели на владиката.

Като свой подарък за всички гости митр. Йоан беше подготвил подходящо опаковани комплекти с екземпляри от печатните издания на Варненска и Великопреславска митрополия, откакто той пое епархията.

На снимките (отгоре надолу):

Митр. Йоан благославя народа по време на многолетствието в негова чест.

Митр. Йоан и гостите-архиереи по време на св. Литургия.

Гръцките митрополити Харитон и Йоил.

Българските архиереи, участвали в св. Литургия.

Негово Светейшество патр. Неофит чете приветствието си към юбиляра.

Архиеп. Теодосий (РумПЦ), еп. Методий (СПЦ) и митр. Антоний (УПЦ-МП), подредени по диптисите.

Митр. Йоан на архиерейския трон произнася словото си.

Митр. Йоан на Великия вход на Литургията.

Снимки: Сайт на Варненска и Великопреславска митрополия и Двери


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/udu3c 

Разпространяване на статията: