Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
jpg17 септември, когато Църквата отбелязва паметта на мъчениците София и дъщерите й Вяра, Надежда и Любов, по традиция се счита и за празник на столицата ни. По този повод и за да завършат с подобаваща тържественост празненствата за 600 годишнината от успението на св. Киприан Московски, синодалните архиереи и голямо множество свещенослужители се събраха в емблематичната за столицата ни старинна базилика, носеща името на Божията премъдрост “Св. София”.

В преизпълнения с богомолен народ храм, празнична света Литургия бе отслужена от високопреосвещените митрополити: Варненски и Великопреславски Кирил, който оглави богослужението, Търновски Григорий, Русенски Неофит, Неврокопски Натанаил, Плевенски Игнатий, Ловчански Гавриил, Доростолски Иларион, преосвещените епископи: Левкийски Павел, Знеполски Николай, Маркианополски Константин, Тивериополски Тихон, високопреподобните архим. Наум, главен секретар на Св. Синод, архим. Сионий, ректор на Софийската семинария, архим. Йоан, протосингел на Софийската митрополия, представителя на БПЦ в Русия йером. Игнатий, представителя на Румънската православна църква в България ставр. ик. Нулц Опря и много свещеници от София.

Слово за празника, от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим и Светия Синод на БПЦ, прочете митрополит Кирил.

След това на площада пред храма бе отслужен молебен за София и нейните граждани. С благословението на Светейшия патриарх и Софийски митрополит Максим, молебенът бе извършен от викарният еп. Николай със столични свещеници.

snimka_14.jpgВ навечерието на празника в храм “Св. София”, вечерня с петохлебие бе отслужена от  Знеполския еп. Николай, викарен епископ на софийския митрополит, в съслужение с  протосингела на Софийската митрополия архим. Йоан, храмовото духовенство и много столични свещеници.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33frk 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]