Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
На 15 септември с Божествена света Литургия започнаха честванията за 600 годишнината от успението на св. Киприан, митрополит Московски и на цяла Русия.

Вхрама на Килифаревския манастир Великотърновският митрополит Григорий отслужи света Литургия в съслужение с главния секретар на Св. Синод архимандрит Наум и свещеници от Търновска епархия. В своето слово за св. Киприан, митрополит Григорий изрази задоволството си, че именно обителта, от която започва своя духовен път светителя, приютява научните четения по случай годишнината от успението му.

“Килифаревският манастир, този светилник на книжовността и православната духовност, продължава да свети с неугасваща светлина, доказателство, за което е и този форум, събрал учени от цялата страна и гости от Русия и Украйна”, каза Великотърновският митрополит.

След като си направиха обща снимка за спомен, участниците в научната конференция започнаха своята работа. След встъпителните думи на проф. дфн Невяна Дончева – Панайотова, председател на организационния комитет, ректорът на Великотърновския университет проф. дфн Иван Харалампиев откри форума с доклад за ролята на Търновската реформа в историята на православната култура, като застъпи тезата, че няма смисъл да спорим кой народ е по-велик, защото обективното научно изследване разкрива, че ние, православните народи, постоянно си разменяме дарове на духовността.

Проф. Харалампиев има и приятното задължение да прочете приветствие от министъра на културата проф. Стефан Данаилов, в което се припомняха думите, с които се обръща към русите св. Григорий Цамблак: “Нашето отечество го роди, а вам Бог го дари”.

Поради ограниченото време заявените над 50 доклада, посветени на живота, църковната и книжовна дейност на св. Киприян, бяха представени в резюме.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33fqy 

Разпространяване на статията: