Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

2017 07 19 1927От 1 до 4 септември в гр. Яш, Румъния, ще се проведе Четвъртата международна среща на православните младежи, озаглавена „Младите хора в търсене на свобода“. Проявата се организира с благословението на Св. Синод на Румънската православна църква и официална покана за нашите представители е изпратена до Негово Светейшество Българския патриарх Неофит от Румънския патриарх Даниил.

На срещата са поканени да участват 20 момчета и момичета от България на възраст от 16 до 35 години. Те ще бъдат водени от Русенския митрополит Наум, който е осигурил автобус за участниците от Русе до Яш и обратно. Българските младежи трябва да си осигурят само придвижването до дунавския град. Освен това БПЦ е получила и допълнителна покана за още 20 момчета и момичета, които да бъдат водени от някой духовник. Те ще трябва сами да си организират придвижването от България до Яш и обрано.

Разходите на участниците по време на Международната среща се поемат от организаторите от Яшка митрополия.

В програмата на форума са включени: конференции, семинари, дебати и посещенията на представителни туристически обекти. Ще има утринни и вечерни молитви и св. Литургия в неделя, 3 септември 2017 г.

Срещата е част от поредица събития, организирани в Байа Маре през 2013 г. и 2014 г., в Клуж през 2015 г. и в Букурещ през 2016 г. с благословението на Светия Синод на Румънската православна църква.  

Международната среща ще бъде „младежко празненство” с международен характер, която ще събере 5000 участници. В неделя, 3 септември 2017 г., други 2000 младежи от областите Яш, Нямц и Ботошани от Яшка епархия ще се присъединят към събитието като участници за един ден и ще присъстват на св. Литургия.

Цел на събитието е да се създадат условия млади  хора от различни страни да се срещнат и опознаят, обединени от православната си вяра.

Организатори на събитието са Яшка митрополия и Асоциацията на румънските православни студенти (АРПС) – клон Яш.

Настаняването на участниците от чужбина, на модераторите и доброволците ще бъде в студентските общежития или в ученическите общежития на гимназиите, намиращи се в центъра на града. Всяко общежитие ще има отговорник, подпомаган от 10 доброволци. При пристигането и по време на настаняването всички младежи ще получат: раница, 2 тениски, бадж, книга за срещата с цялата необходима практическа информация и ключ от стаята, където ще бъдат настанени. В събота и понеделник закуската ще бъде сервирана в специално пригодени места в студентските общежития.

През четирите дни храненията ще бъдат сервирани по системата на кетъринга в специално пригодени места в общежитията (вечеря в петък, закуска в понеделник и събота, вечеря в събота и обяд в неделя). Обядът в събота ще бъде сервиран в училищата и факултетите, където групите ще се събират за дискусия, а вечерята в неделя ще бъде в Двореца Esplanade. Също така ще има специални доброволци, които ще се грижат за храненето (в общежитията) и на местата, които ще бъдат определени под ръководството на отговорника за храненето.

Участниците от чужбина не дължат такси за участие в срещата.

Официалният език на МСПМ е английският и ще бъде осигурен превод. Също така ще има придружители на групите, говорещи гръцки, френски, сръбски и руски език.  

В зависимост от пристигането на всяка група организаторите ще предложат поклонническа програма до историческите манастири в Буковина и Нямц на стойност максимум 45 евро на човек (с включени настаняване, транспорт и храна).

Всяка участваща група трябва да определи минимум един представител, който, облечен във фолклорен костюм, ще представи епархията, групата или страната, от която идва, на церемонията по откриването (1 септември), на церемонията по закриването (4 септември) и на Младежкия поход (3 септември).

В неделя на божествената св. Литургия младежите ще бъдат помолени да присъстват на св. Литургия, облечени с фолклорни костюми (или поне фолклорни ризи). Ще се радваме, ако са се подготвили да приемат свето Причастие, казват организаторите на срещата.

За повече информация българските участници могат да се обръщат към Русенска митрополия на тел.  082/820 956, както и на официалния сайт на Международната среща: www.ito2017.ro

За Младежката среща през 2015:


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wccxy 

Разпространяване на статията: