Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

4888484884От 3 до 7 септември в румънския град Клуж-Напока се проведе Международен фестивал на православните младежи. На младежката среща се събраха 6610 участници от 17 страни. 35 българи от цялата страна също се включиха в младежкия форум. Публикуваме впечатленията на един от тях – Никола Владиков от Пловдив, заедно с негови снимки от събитието.

Румънците  трябва да бъдат поздравени за организацията на събитието! Най-голямата тежест за нея падна върху 500-те румънски доброволци, които успешно, в продължение на няколко дни, се грижеха за реда и нормалното протичане на събитие, събрало толкова много хора.

Сутринта на 4 септември се отправихме към площада пред православната катедрала, за да отбележим началото на събитието с обща молитва, оглавена лично от Румънския патриарх Даниил. Този ден бе много динамичен – участвахме в събитията от програмата, разгледахме най-забележителните музеи (включително и прекрасната ботаническа градина) и храмове в града. Вечерта в многофункционалната зала на град Клуж-Напока се проведе лекция на архимандрит Захария (Захару), където се събраха около 7000 човека. О. Захария, от манастира в Есекс, Англия, постави акцент върху динамиката, присъща на младостта, и на границите, които не бива да преминава тази динамика. О. Захария посочи най-големите опасности за духовния живот– гордостта и унинието. Лекцията вървеше паралелно на английски и румънски.

На следващия ден се отправихме към площада пред катедралата “Успение Богородично”, за да вземем участие  в св. Литургия, възглавявана от Румънски патриарх Данаил, който активно участваше в различните събития в рамките на младежката среща. Повече от 8 000 човека изпълниха площада и повечето от тях взимаха активно  участие в богослужението с пеене и отговори на възгласите на духовниците. Междувременно заваля проливен дъжд, продължил почти до края на Литургията, а почти никой не си тръгна. В края на богослужението патриархът благодари на хората за това, че въпреки дъжда не напуснаха площада. Стотици вярващи се причастиха под дъжда.

Следобед бе шествието на участниците в събитието. То започна от чудесната Клужка градска градина и завърши на площада пред православната катедрала, където отново имаше обща молитва, възглавявана от патриарха Даниил.

За младежите, участвали в мащабното събитие, то остава незабравимо заради силното духовно преживяване – от общата молитва, през духовната беседа на о. Захария и проповедите на патриарх Даниил, до вълнуващите срещи с връстници от десетки страни.

Шествието на участниците във фестивала по улиците на града:

Клуж-Напока29

Част от българската група в шествието:

0-2Клуж-Напока6

Православните младежи посетиха различни исторически и културни забележителности в Клуж-Напока:

Клуж-Напока7

Православната катедрала "Успение Богородично" в града:

Православната катедрала-2

Фолклорният фестивал в Клуж-Напока, провел се в рамките на младежката среща:

0

Снимки: авторът

  


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9hfxr 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Човек може да изглежда мълчалив, но ако сърцето му осъжда другите, то той бърбори неспирно; друг обаче може да говори от сутрин до вечер и все пак да бъде истински мълчалив, т. е. да не казва нищо безполезно.
Авва Пимен