Мобилно меню

2.8181818181818 1 1 1 1 1 Rating 2.82 (22 Votes)

2016-03-01 1330Двама монаси – един от Пловдивска епархия и един зографски йеросхимонах - инициираха в интернет подписка срещу два от документите, които ще бъдат разглеждани на Всеправославния събор през месец юни на о. Крит.

В подписката, адресирана до Българския патриарх и до Св. Синод на БПЦ, обаче се подписват не само българи, но и сърби, молдовци и руснаци, като последните са особено активни, тъй като подписката е преведена и на руски език. Петицията се разпространява предимно в руски зилотски сайтове, отхвърлящи принципно свикването на Всеправославния събор и това обяснява големият брой руски граждани, които се подписват през последните дни. Руснаците и молдовците не крият идентичността си, както това често става при българите, подписали петицията.

Първоначално форматът на документа не изискваше потвърждаване на подписите, което доведе до злоупотреби, тъй като в нея бяха вписвани имена на хора без тяхното знание, включително и имена на наши архиереи. По-късно тази възможност беше премахната и сега подписите се потвърждават през електронния адрес на подкрепилите я.

Подписката е озаглавена „Православна вероизповедна позиция относно събора през юни” и неин акцент е антиикуменизмът. Според авторите икуменически характер носи проекто-документът за отношенията на Православната църква с християнския свят, тъй като в него се използват изрази като „възстановяване на единството на християните”, „християнски свят” и „търсене на загубеното единство”. Също така инициаторите смятат, че инославните християни не бива да се наричат в документите на събора християни, нито инославните църкви – църкви, тъй като Църквата е само една. Те вярват, че богословските диалози между Православната църква и инославните християни са недопустими и греховни и никога през църковната история не са се водели такива, защото православните християни не разговарят с еретици, „след като ги посъветват веднъж и дваж” според думите на ап. Павел (Тит 3:10).

Втори акцент в подписката е темата за църковни бракове между православни християни и инославни християни, които според авторите са недопустими дори по икономия (снизхождение). Припомняме, че тази тема доби актуалност именно в Сливенска епархия, където местни свещеници убедиха Сливенския митрополит да издаде окръжно с подобно съдържание до клириците в своята епархия независимо от вековната практика и на нашата църква.

Духовниците, инициирали петицията, и техните последователи се надяват Българският патриарх Неофит и българските митрополити Варненски Йоан и Неврокопски Серафим, участвали при приемането на документите на срещата на предстоятелите на поместните православни църкви през януари т. г. от името на цялата БПЦ, да преразгледат решението си и да обявят споменатите текстове за „неправославни”.

Шесте проекто-документа за Всеправославния събор все още не са публикувани официално на български език и християните у нас се запознават с тях частично и през руски език. Междувременно във всички православни църкви започнаха дискусии върху публикуваните текстове, което беше и целта на тяхното пубикуване. Най-коментиран е именно текстът за отношенията на Православната църква с християнския свят. Особено активни в коментарите върху него са зилотите в Църквата, чиято християнска идентичност се крепи на антиикуменизма. В унисон с гръцки и руски съмишленици тези вярващи приемат за даденост, че бъдещият Всеправославен събор ще бъде „отстъпнически” и търсят във всички публикувани текстове потвърждение за своето мнение. Българските богослови досега не са коментирали по никакъв начин документите за Всеправославния събор.

Междувременно в интернет стартира още една петиция, този път срещу предаването "Вяра и общество" на БНТ и неговия водещ Горан Благоев. Авторите го обвиняват в клевета и оскърбяване на религиозните чувства на вярващите заради поредицата предавания, имащи за цел компрометирането на новопрославения светец архиеп. Серафим Соболев.

На изображението: Скрийншот от подписите на петицията, на която се виждат имената на хора, които не са я подписвали.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wkykp 

Разпространяване на статията: