Мобилно меню

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)

1331358 origЧестването на Националния празник Трети март във Варна ще започне с ранна архиерейска св. Литургия от 7 ч. в катедралния храм-паметник „Успение Богородично”.

След това от 8.45 ч. двама атонски монаси - йеросхимонасите Епифаний от манастира „Пантократор“ и Мойсей от манастира „Ксенофонт“ -  ще отслужат молебена пред копието на чудотворната светогорска икона на Пресвета Богородица „Геронтиса”, която се пази във варненския катедрален храм.

По-късно Варненският и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение със свещенството на Варна ще отслужи благодарствен молебен по повод Националния празник и 138-ата годишнина от Освобождението на България.

Освен йеросхимонасите Епифаний и Мойсей сред гостите на празничното богослужение ще бъдат Андрей Кристов, председател на Балканското атонско сдружение и негови сътрудници. Повод за тяхното гостуване е отправената покана от Варненска и Великопреславска митрополия да бъде отслужен молебен пред копието на чудотворната светогорска икона „Пресвета Богородица - Геронтиса”. Тя беше дарена от манастира „Пантократор” на варненската катедрала и беше донесена на 26 декември 2012 г. по молба на блаженопочиналия Варненски и Великопреславски митрополит Кирил. Пренасянето стана с подкрепата и организационното съдействие на Балканско атонско сдружение. Йеросхимонасите Епифаний и Мойсей бяха част от петчленната делегация, която тогава придружаваше иконата при пътуването й към морската столица.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wkyxf 

Разпространяване на статията: