Мобилно меню

4.1111111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.11 (18 Votes)

Патриарх Неофит Трети март 1425369935114На 3-ти март, Националния празник на България, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отслужи панихида за загиналите воини и след това благодарствен молебен по случай 138 г. от Освобождението. В богослужението в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ взеха участие Браницкият епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, архим. Герасим,  гл. секретар на Св. Синод, архим. Филип, представител на руската църка в София, ставр. ик. Нелуц Опря, представител на Румънската православна църква, ставр. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополия, столични свещеници и дякони.

В словото си патриарх Неофит наблегна на евангелското измерение на Освобождението и жертвата на падналите воини.  В словото си към събраните в храма той каза: „Българската православна църква винаги е гледала на тези събития, изхождайки както от светостта на родолюбивите чувства, така и от вековните истини на православната християнска вяра и духовност. И затова винаги е подчертавала не само воинския, но още и духовния подвиг на всички онези наши братя, които – в изява на безкористна и жертвена любов – отдадоха живота си за нашата свобода, добре помнейки казаното от Господ Иисус Христос, че „никой няма любов по-голяма от тая, да положи душата си за своите приятели” (Йоан 15:13). Тъкмо този завет изпълниха всички онези руси и фини, белоруси и украинци, румънци и наши сънародници българи – знайни и незнайни наши братя по вяра, които по своя воля и с Христовото име на уста оставяха костите си по освобождаваните от тях земи и така категорично засвидетелстваха пред Бога и пред света верността си към Христовата повеля да любим един другиго така, както и Господ ни възлюби, като отдаде Себе Си „за живота на света” (Йоан 6:51).

Първойерархът на БПЦ отбеляза истинската същност на  християнската свобода: „дето е Духът Господен, там има свобода” (2 Кор. 3:17). „Имайки тази именно свобода, всички те, укрепвани от Бога и от вярата си в Неговите обещания, положиха живота си за нашата свобода, предоставяйки ни с това възможността отново да изградим нашия живот свободен и независим от всяко чуждо поробване и от всяка зависимост“, каза патриарх Неофит.

В заключение предстоятелят на БПЦ заяви: „За вярата и за свободата – в тази именно последователност Църквата гледа на подвига на нашите освободители и затова цени толкова високо тяхната християнска и човешка жертва, защото тази жертва е не просто изпълнение на воински дълг, а жертва пред Божия олтар“.

След молебена в патриаршеската катедрала богомолците, водени от Негово Светейшество и духовниците, се отправиха с лития към паметника на Цар Освободител, където бяха поднесени венци и цветя.

По-късно Негово Светейшество с част от клириците се включиха в държавните тържества по повод 138-годишнината от Освобождението на България на площада пред паметника на Незнайния воин.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wkcqd 

Разпространяване на статията: