Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)

P5250235София днес почете един свой гражданин, доблестен християнин, който заплатил с много страдания и накрая с живота си своето право да бъде Христов последовател. На днешния ден преди 480 години, на далечната 1534 г., светият мъченик Георги Софийски Най-нови е пострадал извън града, където днес е малкият парк на ъгъла на Александровска болница в София, обесен от турците заради нежеланието си да приеме исляма. В малкия параклис в двора-парк на университетската болница днес беше отслужена архиерейска св. Литургия от Браницкия еп. Григорий, викарий на Н. Св. Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. В богослужението взе участие председателят на църковното настоятелство отец Радослав Вутов, свещ. Бисер Иванов от храм „Св. Троица” в едноименния квартал, дякон Васил Танев и иподякони.

Тази година е особен празник за сравнително новия храм на Александровска болница, тъй като се навършват точно 480 години от мъченическия подвиг на най-новия от тримата софийски мъченици с името Георги. Епископ Григорий в своята проповед, след като предаде първосветителския благослов на Негово Светейшество, който тези дни е на официално, мирно посещение в Русия, разказа моменти от житието на светеца и подчерта, че мъченикът е предал душата си Господу именно в района, където е построен сегашният болничен храм. Многото присъстващи, сред които лекари, медицински сестри, пациенти и миряни, дошли от различни места, за да вземат участие в литургията, както и наличието на причастници показа, че болничният храм е навременно съграден и изключително необходим на територията на най-старата университетска болница в България.

Днес паметта на софийския новомъченик Георги Най-нови се отбелязва празнично и в старинния столичен храм-ротонда „Св. Георги Победоносец”, край олтара на който е бил погребан светият новомъченик. Тук също имаше празнично свещеническо съслужение, оглавено от протосингела на Софийска митрополия ставроф. ик. Ангел Ангелов. Както снощи на литията, така и днес след отпуста на литургията свещенослужителите и многобройният народ направиха шествие до гроба на новомъченика край ротондата, където се отслужи водосвет. След това се благослови постна храна и се раздаде на вярващите, а също и на туристи, които непрекъснато посещават античния православен храм.

BlP 005

BlP 014

BlP 023

BlP 066


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/99cwx 

Разпространяване на статията: