Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (16 Votes)

tsarevets 0-2За втори път след прекъсване от 621 години във възстановения Патриаршески храм на Второто българско царство „Възнесение Господне” на историческия хълм Царевец с благословението на Великотърновския митрополит Григорий ще бъде отслужена празнична св. Златоустова литургия за храмовия празник Възнесение Господне – Спасовден на 29 май 2014 г., четвъртък.

Патриаршеският храм „Възнесение Господне” съхранява спомена за служилите в него светци на Вселенското православие – Евтимий, Патриарх Български, Теодосий Търновски, Киприан, митрополит Литовски и на цяла Русия, Сава Сръбски. В историческия храм са служили 14 патриарси на Българската православна църква в едни от най-славните времена на Българската държава.

В миналите славни епохи Велико Търново е бил духовен център на християнския свят, а днес е град-кандидат за европейска столица на културата, която сме призвани да градим върху основите на духовните светини, пред които се прекланяме.

Великотърновска митрополия, община Велико Търново и Движение „Царевград Велико Търново” канят всички християни молитвено и евхаристийно да се приобщят към празничното богослужение, което ще започне от 8 ч. с празнична утринна, последвана от 10 ч. със св. Литургия и тържествен водосвет.

Богослужението ще бъде огласено от формация за източноцърковна музика „Трисагион”, която след това ще изнесе и концерт с византийски песнопения.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/99r9h 

Разпространяване на статията: