Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

DSCN0173-350x262Във Видин отбелязаха 100 години от смъртта на Видинския архиерей митрополит Кирил, който след дълги години на достойно архипастирско служение  си отива от този свят в деня на светите равноапостолни царе Константин и Елена на 21 май 1914 г. По този повод на 21 май във Видин беше открита изложба в Териториарлна дирекция "Държавния архив - Видин". Подреждането на експонатите беше организирано съвместно между Видинския държавен архив и Видинска митрополия. Изложбата представя периоди в документи и статии за митрополит Кирил преди да поеме Видинския престол като митрополит, неговото административно, строително, културно-просветно и дарителско дело. В оригинал е показано неговото завещание, документи, свързани с кончината му, съболезнователни телеграми, нови печатни издания за него, както и негови лични вещи и икони.

Гости на откриването бяха ставрофорен иконом Нелуц Опря, представител на Румънската православна църква в България, и патриаршеският протодякон Александър Нешев от храм „Св. Александър Невски”, представители на различни организации и институции от Видин. Изложбата може да бъде посетена до 30 юни.

DSCN0243

През същия ден за учениците във Видин в Народно читалище „Цвят - 1870” беше организирана и среща „Световно кафене”. Организатори отново бяха Видинска митрополия и Държавният архив в града. Присъстващите ученици дискутираха по пет въпроса, свързани с живота и делото на бележития Видински духовник. Въпросите бяха: Как си представяте православния духовник? Как външният вид и поведението на духовника могат да въздействат за възпитанието и изграждането на вярващите? Дали трудностите каляват характера или разрушават волята? Откъде започва родолюбието? Какво носи дарителският жест?

Архимандрит Поликарп направи обобщение и анализ на въпросите и отговорите и благодари на всички присъстващи за активното участие. Той изтъкна, че животът на митрополит Кирил е живо потвърждение на факта, че вярата, добротата, благотворителността, любовта са все неща, които всеки от нас може да постигне в своя живот, стига да иска и да положи усилия. „В това усилие ни помагат примерите на бележитите личности като дядо Кирил, който и днес ни призовава да бъдем истински, да бъдем човеци и чрез това да достигнем съвършенство, социална и духовна свобода”, отбеляза духовникът.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/99ra4 

Разпространяване на статията: