Мобилно меню

4.6875 1 1 1 1 1 Rating 4.69 (16 Votes)
PC190476.JPGВ неделята пред Рождество Христово, когато почитаме светите отци на нашия Спасител и Господ Иисус Христос, в Банско се проведе паметно църковно тържество. Св. Литургия в хубавата и с огромни размери възрожденска църква „Св. Троица” отслужи Неврокопският митрополит Натанаил заедно с игумена на Зографския манастир на Атон архимандрит Амвросий, архим. Серафим, игумен на Роженския манастир, архиерейския наместник иконом Янко Русев, прот. Георги Касапинов, свещениците Костадин Калайджиев и Никола, трима дякони от гр. Сандански. На двете певници бяха епархийският смесен хор „Отец Неофит Рилски” под ръководството на г-н Йоан Папахронис и смесеният хор от гр. Катерини, Гърция.

В края на богослужбата митрополит Натанаил произнесе проповед за светите богоотци, чийто потомък по плът е нашият Спасител. След това беше прочетено решението на манастирския събор на Зографската обител и беше връчена почетна грамота за дарителство на г-н Александър Краваров, кмет на гр. Банско. През последните три години с неговите усилия на българския светогорски манастир са били  преведени 500 000 лв за ремонта на Банското крило и кулата-камбанария на обителта. Освен това са изпратени значителни количества храни за работниците по ремонта на манастира, мебели и друго оборудване за българското училище в Солун, което Зографският манастир откри в своя сграда в центъра на града и поддържа вече трета година. Затова хората наричат сегашния бански кмет „втори хаджи Вълчо”, уподобявайки го на видния дарител-ктитор на Зографската обител и брат на св. Паисий Хилендарски, с чието дарителство през 18 век е построено източното крило на манастира, известно като Банското крило.

PC190485.JPGСлед това празникът продължи с два концерта. Единият беше изнесен в храма от епархийския хор „Отец Неофит Рилски” в храма и представи църковни песнопения: полиелея на Господски празници „Раби Господа”, творение на о. Неофит Рилски, различни други песнопения от предпразненството на Рождество Христово, включително и Рождественските катавасии. Вторият концерт се проведе във външния, открит притвор на църквата. Той беше изнесен от смесения хор на Катерини и съдържаше християнски коледни песни, чието изпълнение се придружаваше и от традиционни музикални инструменти. Изпълнителите и от двата хора бяха приветствани от Неоврокопския митрополит Натанаил за тяхното усърдие да развиват православното изкуство и да поддържат дълговечните традиции.
PC190479.JPG

PC190483.JPG

PC190487.JPG

PC190492.JPG

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33kwf 

Разпространяване на статията: