Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)
IMGP3250.JPGВ Бачковската света обител на 19 декември бе ръкоположен за йеромонах отец Павел (в света - Желязко Тенев) от игумена на манастира епископ Борис. Свещеническо ръкоположение не  бе имало в тази светиня на Православната църква почти 15 години. Има хора, които притежават по рождение  необичайна харизма, с която успяват да привлекат голямо множество хора и да ги направят свои съидейници. Именно така бива възприеман и отец Павел. Като човек, който събира около себе си съмишленици, одухотворени от неговото благочестие и знания за Христа  Спасителя. Кой е новият йеромонах на Бачковската обител?

Отец Павел е учил в Пловдивската семинария от 1947 г. до 1952 г., след което продължава образованието си в Духовната академия “Св. Климент Охридски” от 1952 г. до 1957 г. Още там си проличава  будния дух, с който отецът  попива знанията, преподавани от неговите учители, за които той си спомня винаги с голямо благоговение. След като отбива военната си служба, започва работа в Старозагорската митрополия  като диригент, певец и проповедник под покрова на своя духовен надзорник – митрополит Панкратий. Така до 1973 г., когато заминава на три годишна специализация към Световния съвет на църквите в Босе – Швейцария. Там специлизира също в Лозанския богословски факултет. Отец Павел е участвал в много международни семинари и конференции като представител на Българската  православна църква, където е изнасял различни доклади, запознаващи другите църковни  общности с Българската православна църква и  въобще с православното богословие. От 1976 г. до 1997 г. е преподавател  в Духовната семинария “св. Иван Рилски” по Свещено Писание на Стар Завет.

Няма да сбъркаме, ако кажем, че той остава ярка следа в Духовната семинария със своите богословски познания и неуморен труд за благото и възпитанието на редица бъдещи духовници, учители и възпитатели. След пенсионирането си като преподавател, повече от 10 години работи като диригент, певец и проповедник в софийския храм (кв. Дружба- 2) "Св. пророк Илия", когато идва съдбоносната за него година (2009), в която взема окончателното решение да се отдаде в служение на Бога.

Още 14 годишен, дава обещание пред  Господ-Бог, че ще му служи в олтара като духовник, неуморно и безропотно така, както го е правил и по-рано, като един истински Христов последовател.

Бъдете здрав, отче Павле още дълги години, защото Църквата има нужда от такива като вас. Наистина достоен!

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33kuk 

Разпространяване на статията: