Мобилно меню

4.7647058823529 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (34 Votes)
о. СтанойНа 23 декември 2010 г. се изпълва една година от кончината на ставрофорния свещеноиконом Станой Андонов. На 19 декември (неделя) от 11,30 ч. в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” ще бъде отслужена панихида за о. Станой, който посвети немалко години от своето служение на този храм и богомолците в него.

Измина една година, през която липсата на неговото присъствие и служение в патриаршеската катедрала осезаемо се усещаше. Липсват проповедите му, липсва отдадеността му на свещеническото служение. Казват, че незаменими хора няма на този свят и в тази връзка отново си припомняме думите на псалмопевеца: „Дните на човека са като трева, като полски цвят, понесе се над него вятърът и няма го, и мястото му вече го не познава”. Да така е! Но липсата на такива предани и ревностни в служението си духовници като отец Станой за съжаление все повече се усеща в редиците на Българската православна църква. Дали защото поколенията са по-различни или пък времената са други... Със сигурност и това има някакво значение, разбира се, но може би духовната преданост в младите духовници днес отстъпва пред мисълта за материален комфорт и благополучие.

О. Станой, който макар и ефимерий в най-големия български храм, живееше изключително скромно. Той беше за пример на онези, които идваха при него за изповед, молитва или съвет. У него беше живо съзнанието за добрия пастир, който трябва да бъде истински съработник Божий, и за него нямат значение скъпоценните кръстове или копринените дрехи, които както казваше един наш блаженопочинал архиерей, са празна работа.

Бог да прости и помилва отец Станой в своите селения. Амин!

Снимка: архив Двери

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33kwy 

Разпространяване на статията: