Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (16 Votes)
1_59.jpgДнес е денят, в който честваме паметта на св. Йоаникий Велики (+834 г.). Преподобният подвижник като млад воювал и срещу българите, но после се отдал на пост и молитва в планината Олимп, където прекарал дълги десетилетия. Той е покровител и на Сливенския митрополит Йоаникий (роден 1939 г.), приел името му при пострижението си в монашество преди половин век. Затова на днешния ден митрополити и епископи се събират в град Сливен, за да почетат един от старшите си събратя за неговия имен ден и по случай 70-годишнината от рождението му.

Усърден и отличен ученик и студент, митр. Йоаникий остава до ден-днешен най-книжовният наш архиерей. Издал е множество книги с богословско и нравоучително съдържание, а по наши сведения продължава да твори. Намира дарители да отпечатват книгите и ги раздава безплатно във вече десетки хиляди екземпляри. Затова никак не беше случаен изборът му за директор на Синодално издателство след периода на упадък през последните години.

Редколегията на Двери с уважение честити празника на Високопреосвещения юбиляр и именник, който е и наш редовен читател и (по думите му) почитател. На многая лета, владико!

В днешния празник на Сливенския митрополит Йоаникий с него са били митрополитите Видински Дометиан, Русенски Неофит, Старозагорски Галактион и Ловчански Гавриил, както и Стобийският епископ Наум, главен секретар на Светия Синод.

Бел. ред.: Митр. Йоаникий е роден (като Иван Георгиев Неделчев) на 2 март 1939 г. в с. Пет могили, Сливенска област. В СДС "Св. Иван Рилски" постъпва през 1953 г. Завършва семинарията през 1958 г., две години служи войник, а от 1960 г. е студент в Духовната академия "Св. Климент Охридски". Като студент в първи курс е бил постриган за монах на 1 април 1961 г. Същата година е ръкоположен за дякон (на 28 август, тогава Успение Богородично, в пазарджишката едноименна катедрала), а за йеромонах - на 17 март 1963 г. в параклиса на ДА от ректора й Макариополски епископ Николай. Завършил висшето си образование през 1964 г., есента той е изпратен на специализация в Московската духовна академия в гр. Загорск (днес отново Сергиев посад), където през 1966 г. защищава дисертация и се завръща в България. У нас е назначен за протосингел на Сливенска митрополия при митрополит Никодим (+1980 г.). Там е повишен в архимандритско отличие през 1968 г. и веднага след това го взима за свой протосингел Старозагорският митрополит Панкратий. Той му помага Св. Синод да го изпрати на втора научна специализация в Старокатолическия факултет в швейцарската столица Берн (1970-1971 г.). След завръщането си в самия край на 1971 г. архим. Йоаникий е назначен отново за протосингел на Сливенска епархия. Там през 1975 г. е повишен в епископство, като хиротонията е извършена на 20 април 1975 г. в ПКСХП "Св. Александър Невски". Дадена му е титлата на древлепросиялата св. Климентова епархия - Велички и е назначен за викарй на Сливенския митрополит Никодим. На този пост го заварва избирането му  за Сливенски митрополит на 23 март 1980 г. с пълно болшинство от епархийския избирателен събор. Каноничният му избор от Св. Синод става след три седмици, на 13 април с. г. Така след Врачански митр. Калиник той е вторият по старшинство сред митрополитите на БПЦ. 

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kw4d 

Разпространяване на статията: