Мобилно меню

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)
1_63.jpgНа 6 октомври българският учен Стоян Съргойчев, който от 15 години преподава в университет в Торонто, алармира за продължаващата разруха на християнския храм "Свети Димитър" в гр. Мъглиж. В писмо до редакцията той пише, че църквата е строена от ученик на възрожденския майстор Кольо Фичето, че е уникална като архитектура и е обявена за паметник на културата. От години обаче храмът плаче за основен ремонт, камбанарията и основният купол са в окаяно състояние, а през зимата има опасност да се повредят и олтарът, и иконописите. Съргойчев, заедно с Петър Петров, който от години работи и живее в Калифорния, са обсъждали въпроса за събиране на средства от българи зад Океана, но без местна инициатива не можели да направят нищо за ремонта. При последното си посещение в България Петров се е опитал да се срещне със старозагорския владика, но му е било отказано, пише Съргойчев.

Основният камък на храма е положен през 80-те години на 19-и век, а освещаването е станало през 1891 г. на Димитровден. Според Петров това е последният оцелял градеж на прочутия някога проектант и строител уста Генчо Новаков. Той е издигнат на мястото на разрушена по време на робството църква и представлява едно истинско архитектурно бижу, "съчетаващо византийската традиция с възрожденския български барок". Уста Генчо е автор и на иконостаса.

Кметът на Мъглиж Стойчо Цанев коментира пред "Старозагорски новини", че той още преди две години е взел съгласието на митрополит Галактион и общината е изработила и е платила проект за пълното възстановяване на храма, заедно с околното пространство. За да придобие сградата предишното си величие, били необходими около 200 000 лева, с които обаче местната власт не разполагала. Освен това, според каноните, трябвало да се получи и благословията на българското църковно ръководство.

За състоянието на "Свети Димитър" и интереса на нашите сънародници в чужбина към този паметник на културата информирахме и областния управител Йордан Николов. Надяваме се с неговата помощ и с помощта на Министерството на културата и Светия Синод храмът да бъде спасен от разруха. Според Стойчо Цанев той е четвърти по уникалност в страната. Кметът на Мъглиж заяви пред медията ни, че е готов на всякакви срещи и разговори, че проектът е при него и че чака разрешение и финансиране.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kfk6 

Разпространяване на статията: