Мобилно меню

3.7 1 1 1 1 1 Rating 3.70 (10 Votes)
1_53.jpgСамо за 20-ина дни е възстановена църквата на манастира "Св. 40 мъченици" в трънското село Лева река, където според проф. д-р Димитрина Митова-Джонова са най-ранните изображения на Кирил и Методий като светци. Ремонтът е направен с 10 хил. лв. от бюджета на Дирекцията по вероизповеданията (всъщност от субсидията за БПЦ, гласувана от НС - б. р.), отпуснати през октомври от министъра без портфейл Божидар Димитров.

"Църквата грейна! Преизградени са рухналите стени, подновена е фасадата, сложена е врата, а дворът, който беше като гора, е почистен и е направен плочник. Вече е гарантирано запазването на ценните стенописи. Удивително е колко много неща се направиха с малко пари. Явно хората знаят, че от църква не се краде", е казал министърът пред "24 часа".

"Църквата е от ХVI век и за времето си е доста голяма. Не е вкопана в земята и е със сложна архитектура. Както във всички църкви в Пернишко от онова време в нея е писано само на български. Няма и една гръцка буква, макар Вселенската патриаршия да налага гръцкия език като официален в църквата", обяснява още Божидар Димитров.

Проф. д-р Димитрина Митова-Джонова открила образите им да греят в православния храм "Св. 40 мъченици" в трънското село Лева Река в началото на 70-те години на миналия век. Тя разказва:

"Църквата на манастира "Св. 40 мъченици" е полуразрушена. Ако беше запазена западната й стена, може би там щяхме да можем да видим имената на ктиторите, които са набрали парите за изграждането и изписването на църквата с образите на Кирил и Методий като светии.

Влизайки в олтарното пространство, на мястото, където според канона се изобразяват великите църковни отци, видях изписан свети Кирил Философ. Той е представен анфас, в канонизирана поза с дясна ръка в молитвен жест и лява, държаща надпис. Лицето му е съсредоточено и одухотворено като при жив човек. Не е просто застинал образ. Точно над св. Кирил Философ в медальон на горния ред сред канонизирани светци е поставен Методий. Изобразен е като млад светец с ореол, с къса тъмна коса и брада и Евангелие в ръка. Пред името му - Методие, няма "свети", но е изрисуван с нимб. И Кирил, и Методий са изобразени в скъпи одежди. Като ги видях, цялата изтръпнах: Боже Господи, та това са нашите Кирил и Методий! Но как е възможно!..."

И днес, близо 40 г. по-късно, проф. Джонова едва сдържа вълнението си. За нея това откритие не е просто да попаднеш на редки стенописи. То е разтърсващо, понеже... не би трябвало да е възможно. Защото изображението е нарушение на канона - нещо недопустимо в онези времена.

В изписването на Кирил и Методий като светци проф. Джонова вижда едно голямо патриотично съзаклятничество, благодарение на което са се появили. Стойността на изображенията може да бъде по-добре проумяна, като се има предвид историческата обстановка, в която са създадени.

"Кирил и Методий не са канонизирани за светци и не би трябвало да са представяни като такива. Изобразяването им по този начин е такова нарушение на канона, че византийската Цариградска патриаршия никога не би го допуснала, ако знаеше за него. А католическата църква направо гори на клада за такова нещо. Зографът, който ги изписва, всъщност обявява Кирил и Методий за светци още тогава - през ХVI-ХVII век. Нашата църква ги канонизира 250 г. по-късно - чак след създаването на Българската екзархия в Цариград през 1870 г. Начинът, по който св. св. Кирил и Методий са вписани в олтарното пространство, е израз на изключително буден национален дух", подчертава проф. Джонова. И обяснява:

"Св. Кирил Философ е изобразен там, където се изписват великите църковни отци, и на мястото на св. Кирил Александрийски, който е познат и като Кирил Философ. Живял е през първи век, бил е архиепископ в Александрия и е водил борба с ересите и най-вече с еретика Несторий. По канон това място в църквата е отредено за него. Но и дума не може да става, че при това изображение нашият св. Кирил е "объркан" с Александрийски. Двамата категорично са били разграничавани. А и как иначе бихме обяснили изписването и на Методий над Кирил?

Св. Кирил Александрийски и нашият св. Кирил Философ са изобразявани и заедно в други храмове в същия район.

В гробищната църква "Св. Богородица" в с. Прибой св. Кирил Александрийски през ХVI-ХVII в. е изписан на неговото си място в олтара, а над него, където в Лева река е Методий, е изобразен нашият св. Кирил Философ. Щом ги има и двамата, значи много добре се е знаело, че са два различни образа. Има още един такъв пример. Двеста години след Лева река - през 1845 г., при изписването на гробищната църква "Св. Димитър" в с. Ярловци зографът Коста Вальов ги изобразява поотделно: св. Кирил Александрийски - в олтара, а пред иконостаса е св. Кирил Философ в цял ръст. Над него е портретът на св. Методий", разказва проф. Джонова.

Тя е категорична, че най-ранните портрети на светите просветители Кирил и Методий съвсем не случайно се появяват в Трънско. След падането на България под турско робство Търновската живописна школа се премества в Атон. По Струма се строят много църкви под ръководството на атонските монаси. В района е жив духът на св. Климент - най-предания ученик на Кирил и Методий, който превръща Охрид в книжовен център.

Според проф. Джонова такива изображения не биха могли да се появят около Търново или в Източна България, "защото това е хинтерланд на византийската Цариградска патриаршия. Струмско обаче е достатъчно далече, а и винаги е било българско."

"В Лева река явно е имало големи българи. Един от тях е ктиторът, дал парите за изографисването на църквата. Втори голям българин - игуменът на манастира, си е затворил очите и е допуснал това неканонично изображение. Трети и най-голям измежду тях е българският зограф, който е създал образите.

Няма как да знаем кой точно е той, защото канонът не позволява на зографа да се подписва. Но той е бил изключителен художник. Макар и ограничен в канона, е успял да създаде реалистични портрети на живи хора", подчертава проф. Джонова.

Бел. ред.: Съжаляваме, но трябва да отбележим, че тези предположения на проф. Джонова са напълно неоснователни. Разбира се, че в олтара е изобразен св. Кирил Александрийски (+444 г.), който неизменно присъства сред светците-литургисти. А св. Методий "в медальон на горния ред" вероятно е св. Методий, патриарх Цариградски. Не бива патриотизмът да ни подвежда да твърдим недоказуеми научно неща. А колкото до канонизацията на светите братя Кирил и Методий, тя не е станала след учредяването на Българската екзархия през 1870 г., а много векове по-рано! Какво да се прави - и професорите грешат...

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kw48 

Разпространяване на статията: