Мобилно меню

4.8620689655172 1 1 1 1 1 Rating 4.86 (29 Votes)

zx450y250 1957968Три месеца преди датата, на която трябва да бъде избран новият Български патриарх, Ловчанският митрополит Гавриил, сочен сред кандидатите с реален шанс за поста, обяви, че има заговор за очернянето му. 

В интервю за БТВ той допълни, че "хора с много пари" се опитват да влияят върху избора на нов български патриарх, и прогнозира, че предстоят нови атаки до 24 февруари, когато трябва да бъде избран наследник на починалия в началото на ноември патриарх Максим.

"На 20 ноември, в навечерието на празника Въведение Богородично, ми се обади близък и ми каза: "Имаше събиране на няколко лица, където се взе решение да се започне срещу вас яростна клеветническа кампания, защото считат, че в никакъв случай не трябва да ставате патриарх", разказа митрополитът. Той уточни само, че в сбирката не участвали представители на синода, но подчерта, че информацията му идва от човек, който е присъствал на разговора. 

Повод за медийната изява на митрополита е интервю, дадено ден по-рано за БТВ от архимандрит Касиан от старостилския манастир в кюстендилското село Копиловци. В него Касиан заяви, че три пъти е бил викан на разпити от служители на бившата Държавна сигурност заради доноси на Гавриил. 

Ловчанският митрополит е един от тримата членове на Светия Синод, за които Комисията по досиетата не откри данни за съпричастност към репресивния апарат на комунистическите тайни служби. Това е и една от причините той да е смятан за потенциален кандидат за патриарх - тъй като освен на изискванията за възраст и стаж като висш духовник отговаря на уставната норма "да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред".

Вчера архимандрит Касиан заяви, че и трите пъти, когато е бил разпитван от служители на ДС, е било по теми, по които преди това беседвал с настоящия ловчански владика, докато двамата били в Духовната академия. Помолен да коментира липсата на документи в архивите на ДС за Гавриил, той отвърна, че гарантира за казаното с "монашеската си съвест" и че не знае дали има лобита, които биха се възползвали от изнесеното от него. 

Ден по-късно Гавриил заяви, че не познава Касиан, но се позова на думи на друг духовник - архимандрит Назарий, който преди години казал за него, че е "в прелест", т. е. че има видения, които възприема като истина, поради което бил изгонен от манастир. 

Ловчанският митрополит коментира, че изявленията на архимандрита неслучайно се появявали сега, когато предстои избор на патриарх, и попита, защо тези сведения не са били огласени през 1998 г., когато е станал епископ, т. е. е заел висшия църковен пост.

"Сигурен съм, че ще има още атаки от хора, които имат интерес някой друг да стане патриарх", обобщи Гавриил Ловчански. Той отказа да говори по-конкретно, но в контекста на няколко въпроса за дадените от други митрополити архонтски титли добави, че "хора с много пари" се опитват да влияят" на избора на глава на Българската православна църква. Уточни, че тези хора имат интереси - "може би финансови, може би други", а в отговор на питанията на водещите добави, че Църквата не може да се похвали с авоари, но има още имоти. 

В интервютата си вчера и днес архимандрит Касиан и митрополит Гавриил обстойно разказваха за опитите да бъдат вербувани от бившата ДС в младежките им години - преди и след като са станали свещеници. И двамата подчертаха, че са отказали и че са "платили цената за това".


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/aa4cd 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Само чрез сражение душата постига напредък.

Авва Йоан Ниски