Мобилно меню

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (14 Votes)
777Мюсюлманският празник Ашуре събра в Кърджали отново местните жители от двете основни религии и провокира ексцентричния поп Петър Гарена да се обърне в характерния си стил към тях, предаде БГНЕС. "Добре дошли в "Ориент експрес", където всичко върви едвам-едвам и всички сме с балкански манталитет. Тук всичко много трудно подлежи на промяна", обърна се енорийският свещеник към струпалите се на пазара хора. "Само преди месец бяхме свидетели как политици и чужди интереси се опитаха да създадат конфликт в нашия град. Но българи и турци, християни и мюсюлмани не се поддадоха на провокациите и напрежението", припомни той за скандала около освободителя на Кърджали генерал Васил Делов. Свещеник Петър Гарена подчерта, че е щастлив да види на едно място хора от двете вероизповедания.

Денят Ашуре беше отбелязан за пети път в града. На събралите се в района на джамията бяха раздадени 3 000 порции ашуре. В раздаването на свещената храна се включиха не само духовните водачи – мюфтията Бейхан Мехмед и отец Петър Гарена, но и кметовете на Кърджали Хасан Азис и на побратимената турска община Османгази, Бурса Мустафа Дюндар.

"Ястието ашуре е специфична храна за вярващите, добрите, моралните хора, които търсят при създателя опрощение и щастие в земния и велика награда в отвъдния свят. Ашуре в превод от арабски означава 10, според мюсюлманската религия на този ден пророкът Ной (Нух) е спасил човешкия род със своя кораб. С остатъците от храната на плавателния съд по време на потопа било направено ястието, а после се случили много чудеса.

Християни и мюсюлмани си спомнят за грешния плод, от който хапнал Адам, и последвалото негово покаяние, спасява се Мойсей, ражда се Христос, загиват 70 потомци на имама Хюсеин в Кербала. Денят Ашуре е повод в толерантния град Кърджали християни и мюсюлмани да се почерпим заедно и да говорим за уважение, взаимна търпимост и човечност", разказа мюфтията.

Освен 3 000 порции ашуре в Кърджали в останалите общини на областта бяха раздадени още 2 000.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/aakd4 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Смирението е единственото нещо, от което имаме нужда; когато има други добродетели, човек все пак може да падне, ако няма смирение; със смирението обаче човек не може да падне.

Герман Атонски Стари