Мобилно меню

4.4666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.47 (15 Votes)
1_44.jpgРилският манастир ще си произвежда ток. За целта ще строи ВЕЦ с пари от компенсациите за затварянето на малките четири реактора на АЕЦ "Козлодуй". Игуменът на светата обител Адрианополският епископ Евлогий подписа в четвъртък споразумението за финансиране на проекта с 2,9 млн. евро. Това не единствената бизнес инициатива на предприемчивия игумен. Той е роден на 16 юни 1954 г. Завършва средното си образование в Техникума по художествени занаяти, а после и Духовната академия в столицата. През 1979 г. приема монашеството в Рилската Света обител. А през следващата заминава за две години на специализация в Московската духовна академия. За кратко е учител в Духовната семинария в Черепиш. Бил е протосингел в Сливенската, Русенската, Видинската и Софийската митрополия. През 1990 г. е избран за ректор на Пловдивската духовна семинария. От 2005 г. е игумен в Рилския манастир.

- Ваше преосвещенство, как се роди идеята да изградите и стопанисвате ВЕЦ?

- Тази идея наследих от покойния игумен Йоан. В началото на 2006 г. тук проведохме среща с експерти. Взе се решение да задвижим процедурата. Минахме по целия бюрократичен път. Миналата година бе издадено разрешително за водоползване. Но проблем за нас бяха финансите. Потърсихме подкрепа чрез Европейската банка за възстановяване и развитие. На място изпратиха комисия, която да се увери в необходимостта от изграждането на ВЕЦ, чиято енергия ще обслужва целия манастирски комплекс. През зимата условията са много тежки. Често оставаме без ток при бури и виелици. Неприятно е да връщаме туристи и поклонници, задето сме на тъмно. В края на миналата година 48 часа нямахме нито отопление, нито осветление, а температурата бе минус 8 градуса. Сега в кабинета ми термометърът показва 13-14 градуса. В четвъртък в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма подписахме договор между Рилската Света обител, ЕБВР и министър Трайчо Трайков за безвъзмездно финансиране на изграждането на мини-ВЕЦ на река Илийна. Тя е приток на Рилската река и е на 3 километра под манастира. През януари ни предстои нова среща, за да обсъдим следващата процедура за реализацията на проекта. Надявам се, че до 3 години централата ще е завършена и ще работи.


- Няма ли с този ВЕЦ обаче да отприщите приказките за търговците в храма? Очаквате ли подобни нападки?

- Това за търговците в храма е изтъркана реплика. През XVIII и XIX век тук е имало воденица, която е правела брашно за хляб, а с него са се изхранвали монасите, послушниците, миряните. Тези, които смятат, че църквата се превръща в търговец, да дойдат и да дарят необходимите за издръжката ни средства. Целта на тази ВЕЦ не е да търгуваме. През първите 10 години средствата от неоползотворената енергия ще се влагат за енергийна ефективност в сградите в манастира и в метосите. Всичко ще се контролира от Европейската банка и от Министерството на енергетиката. Вторите 10 години приходите от неконсумираната еленергия ще отиват в обекти в околните селища пак за енергийна ефективност. В момента харчим всяка година между 70 и 90 тона нафта, а отопляваме само половината от манастира. Светът ще свърши, злорадстващите няма да свършат.

- Дълго време водихте съдебна битка за хотел "Царев връх". Струваше ли си битката?

- Всеки имот на църквата трябва да се стопанисва от нея. Това го изисква и уставът на БПЦ. Длъжни сме всяка една църковна собственост да я обгрижваме и стопанисваме. Независимо колко енергия и средства ни коства. Що се отнася до хотела, кризата не ни отмина и нас. По-малко са миряните и туристите. Там направихме лятна градина, където да отдъхват гостите, има и барбекю.

- Много време загубихте в съда да си върнете и сгради с прилежащите земи. Какво притежава в момента Рилският манастир?

- Някои наши имоти са завзети по различен начин и по различно време. Става въпрос за над 26 сгради със земята около тях. В момента притежаваме около 2000 дка обработваема площ, даваме я под аренда. Ние също си произвеждаме зеленчуци, при метоха имаме и пчелин, отглеждаме 60 овце и две крави.

- Може ли да се издържа тази българска светиня на вярата, ако не развивате стопанска дейност?

- Няма как да стане. Поддържаме чистота, хигиена, не спираме с ремонтите. Хората, които идват тук, трябва да бъдат посрещнати подобаващо. Сградният фонд близо 30 години не бе виждал ремонт. Последните 3 години кипи усилена реставрация - на храма, на двора, на етажите в манастира, на коридорите. Това лято направихме консервация на дървените парапети, догодина ще продължим. Възстановихме орнаментите в южното крило. Колонадата на главната манастирска църква е изцяло обновена. Върви и реставрация на стенописите в параклиса "Св. Иван Рилски". Хвърля се много работа, харчат се много средства. Степенуваме ремонтните дейности по важност.

- Освен игумен се налага да бъдете и мениджър. Това не ви ли уморява?

- Думата "мениджър" не ми харесва. Много е модерно. Предпочитам българската дума стопановед. Непрекъснато следя за поддръжката и за издръжката на Рилската Света обител. Естествено ползвам се от услугите, съветите и работата на компетентни хора. Две дини под една мишница винаги уморяват. Но сме призвани да работим не само за оцеляването, а и за развитието на Рилската Света обител. Тя трябва да продължи своите функции и в бъдеще. А те са извършване на богослужения от монашеското братство, да се посрещат вярващите християни, да се кръщават тук младите българи. Накратко - да е стожер на вярата.

- Около Българската православна църква в последно време все гръмват някакви скандали. Най-пресен е спорът дали да празнуваме църковните празници по сегашния Григориански календар или по Юлианския. Малко по-рано пък свещеници спориха кога трябва да се сключват църковни бракове. Какъв е вашият коментар за това?

- Ситуацията в БПЦ е идентична като тази в държавата. Винаги има сили, които търсят поводи, за да нарушат мира и спокойствието и в държавата, и в църквата. Вярно е, че в споровете се ражда истината. Но преди човек да реши да спори, е добре да прецени има ли полза това за институцията, която представлява. Познавам десетки свещенослужители, които без да се изявяват в публичното пространство, тихо и скромно изпълняват своята духовна мисия. Съпровождат я и с много активни действия - ремонти, възстановяване на храмове и манастири, което изисква не малко време, средства и енергия. Но те по този начин изпълняват мисията си. Полезно е и за църквата, и за обществото.

- Не удрят ли тези скандали по авторитета на БПЦ?

- Нека не забравяме разколът какви поражения нанесе. Той бе добре планиран и обмислен, но в лошия смисъл на думата. Последиците от него са пагубни. И е задължително всички да си вземем необходимите поуки. Само така няма да има сътресения в църквата отвътре.

- Наближава един от най-светлите християнски празници - Рождество Христово. Какво ще пожелаете на хората?

- Пожелавам на всички здраве и да живеят в мир. Първо да намерят своя вътрешен мир, после мира в семействата си, мира с близките и познатите си. Не на последно място да са в мир с Бога. Смисълът на раждането на Божия син е точно да донесе мир на човеците. А след Възкресението му - и спасение на човечеството.

- А за себе си имате ли пожелания?

- Първото, което си пожелавам, е здраве и за мен. Бог да ми дава мъдрост и сили, за да мога да Му служа вярно, мъдро и полезно.

Източник: в. "Стандарт"


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3khkc 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Който следва Христа в самота и плач, е по-велик от оня, който слави Христа в събранието.

Св. Исаак Сирин
   

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.