Мобилно меню

4.4666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.47 (15 Votes)
1_36.jpgТой е един от малцината свещеници у нас, които членуват в Ротари клуб. Един от малкото общински съветници в расо в цяла България. Името на новозагорския отец Иван доби национална известност миналия четвъртък. Уви, попът се прочу не с благотворителна кампания на Ротари клуб или тържествена литургия по случай някой празник. Отец Иван скандализира последната сесия на Общинския съвет в Нова Загора. Според негови колеги той се явил в явно нетрезво състояние на заседанието, което започнало в 17 часа привечер. Многословието и изказванията на попа обаче не били всичко. Общинският съветник от листата на БСП си позволил да отправи непристойни нападки към дама. Присъстващата на сесията зам.-кметица на Нова Загора не издържала и напуснала залата, след като отецът пред всички припомнил за смъртта на сестра й, загинала като ученичка при алпинизъм. Последва логичната остра реакция на новозагорския кмет и съветниците от групата на ГЕРБ. Те поискаха незабавната оставка на архиерейския наместник от Общинския съвет и освобождаването му като архиерейски наместник на Нова Загора. Това стана с нарочно писмо до Старозагорския митрополит.

Днес малцина си спомнят, че отец Иван е трети мандат общински съветник. Този път той влезе в местния парламент с червената листа. Някога обаче попът влиза в политиката като активист на СДС. Това се случва в началото на 90-те години. По онова време отец Иван е главно действащо лице в някогашната Радикалдемократическа партия. В първия демократично избран Общински съвет на Нова Загора той става съветник от синята листа на СДС. Четири години по-късно свещеникът пак успява да намери място в местния парламент. Този път като съветник от коалиция "Новозагорци за Нова Загора", която на практика е центристко сдружение. Днес отецът е съветник от християнска партия, но в листата на БСП - Нова Загора. Отец Иван е семеен, с две големи дъщери, които вече живеят и работят извън Нова Загора. Съпругата му пък е служител в местна банка.

"Новозагорци ме познават и този измислен скандал няма да навреди на авторитета ми, изграждан с години", категоричен е попът, който отказва всякакъв друг коментар. Негови близки обаче споделиха, че самият свещеник разбира, че е дошло "време разделно". Той очевидно не успява вече да носи две дини под една мишница. Отец Иван трябва да избере дали да продължи да служи на Бога, или да се занимава с политика. Едната диня явно е излишна.

Бел. ред.
Според устава на БПЦ свещеници нямат право да участват в политически партии (чл. 132) и да заемат длъжност в държавни  и местни органи на власт (чл. 139, т. 1),

Вижте за аналогичен случай на свещеник-общински съветник в Берковица тук

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3khkh 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Знанието на Кръста е скрито в страданията на Кръста.

Св. Исаак Сирин