Мобилно меню

4.8095238095238 1 1 1 1 1 Rating 4.81 (42 Votes)

starsОткак зимата почна и се сетих за влъхвите, и започнах да обръщам повече внимание на звездите. Само да знаете какви неща ми разкриха! Ето, например тази седмица. Спокойно мога да я нарека звездна. Така според звездите и тяхното местоположение се оказа, че има едно звездно окръжно писмо до всички епархии в страната, което разяснява на желаещите да следват висшите богословски науки, хич да не се помайват, а да се записват в новата духовна академия, която една пловдивска звезда реши да направи, за да не го критикуват разни ми ти професорчета и доцентчета от София. Желаещите освен това хич да не се притеснявали, че държавата няма да им признае образованието, защото това нямало да е проблем. Думам ти дъще, сещай се снахо: ако искаш църковна кариера в бъдеще, заминавай за Пловдив. Какви са тези богословски факултети в София и Велико Търново и катедри в Шуменския и Пловдивския университет? Я да си заминават! Е, без студенти как няма да си заминат? Нищо, че Богословският факултет в София, на който тъкмо настоящият ни патриарх беше първият декан, когато отново го приеха в лоното на Алма матер, отпразнувал 90-ата си годишнина.

Само да предупредя, че те и комунистите се опитаха през 1985-86 г. да унищожат висшето богословско образование по същия начин – като направят всичко, за да ограничат притока на кандидат-студенти. И има-няма три години след това паднаха „безславно в праха на историята (не само заради богословското образование, де!).

Иначе ситуацията е малко неловка. Особено като се има пред вид, че в момента всички владици (ако не знаете – това са митрополитите!), и стари, и млади без изключение са завършили висшето си богословско образование именно в София. Излиза явно, че не са особено доволни от това си образование. А и как ли да са доволни, след като през последната седмица една друга синодна звезда в прав текст заяви, че владиците не знаели как да проведат църковен съд над обвинените монаси от Троянския манастир и затова щели да търсят помощ и съвет от юристи. Ами, ако бяха внимавали малко повече по време на лекции, можеше и да научат, какви са правомощията на всеки епископ и на събор от епископи. Ама то това не е като да пратиш някой поп на село, защото те критикува смело. Това всички го могат. Но да отворят онази малка книжка с правила на Православната църква се оказва по-трудно. То, вярно, не са едно и две тия правила.

Какво ще стане оттук нататък, сигурно най-добре знаят пак звездите. Това, което обаче ми нашепнаха, е как ще се казва новата духовна академия: щели да й викат „Невидимия университет”. Защото такова чудо в университет да преподават хора без една научна статия и без грамотност, де се е чуло и видяло?!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9a4uh 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Това е удивителен духовен закон: започваш да даваш това, от което сам се нуждаеш, и веднага получаваш същото двойно и тройно.

 

    Игумен Нектарий (Морозов)