Мобилно меню

4.974025974026 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (154 Votes)

229330.bЕдин от известните духовни старци на Света гора през втората половина на миналия век е старецът йеромонах Харалампий Дионисийски (1908-2001 г.). Известен е с това прозвище, защото през 1988 г. е избран за игумен на манастира „Св. Дионисий“ на Атон, на който пост остава две десетилетия. Най-напред обаче отива и се подвизава в т. нар. Нов скит (на гръцки Неа скити). За онова време старецът разказва следната история.

Още когато бил там, при него дошъл на изповед монах от друго братство, в което монасите се причастявали на всеки петнадесет дни. Монахът обаче намислил да напусне своето братство и да дойде в братството на стареца, за да се причастява по-често. Защото при отец Харалампий монасите се причастявали всеки ден. Като чул проблема на монаха, отец Харалампий му казал:

- Аз съм за честото причастяване. Ти, ако проявяваш послушание, ще се причастяваш на всеки петнадесет дена, но ще внимаваш с духовния си живот, за да държиш здраво Христос в себе си, докато се причастиш отново. Ако пък редовно се причастяваш, но не изпълняваш своя монашески дълг, Христос веднага напуска и те оставя в дългове. Монашеският живот, чедо, иска точност. Това не е шега.

Искаш ли да ти разкажа и още нещо? Изповядвам и един друг монах, който е пример за подражание за всички. Той гори вътрешно да се причастява всеки ден. Но когато свещеникът казва „Със страх Божий, с вяра и любов пристъпете!“, той седи в един ъгъл, така че да не го виждат. В този момент той казва в себе си: „Христе, макар и грешен, и недостоен, аз, ако имах благословение, щях да се причастя“. Горещи сълзи го обливат и сърцето му гори, като на Клеопа (Христовия ученик, който заедно с евангелиста Лука след Христовото възкресение отивал в Емаус и Христос им се разкрил, Лука 24 гл.).

Разбираш ли го това? Защото Христос гори в него. Ти имаш ли такава любов към Христос, когато се причастяваш?

Хайде, чедо, успокой си. Изпълнявай правилно монашеските си задължения и Бог не е несправедлив: онова, каквото не получаваш всеки ден, заради послушанието Бог ще ти го даде накуп.

* Откъс от книгата на монах Йосиф Дионисийски „Йеромонах Харалампий Дионисийски, Учителят на умната молитва“ (2003 г.).


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6u68h 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

Бог слиза при смирените, както водата се стича от хълмовете към долините.

Св. Тихон от Воронеж